Egyre bonyolultabb hadmozdulatok

Egyre bonyolultabb hadmozdulatok

Egyre nagyobb, és összetettebb hadgyakorlatokat folytat térségünkben az amerikai haderő, a NATO Oroszországgal szembeni intézkedéseinek örve alatt – ez a tanulsága a Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában egyszerre vagy átfedéssel, de egymással összefüggésben zajló hadmozdulatoknak.

Össze kell szednie magát annak, aki tisztán akar látni a Kelet-Közép-Európában 2014 óta zajló amerikai hadgyakorlatokkal kapcsolatban. Bár a térségi szövetségesek „megnyugtatására”, Oroszország elrettentésére foganatosított Atlanti Határozottság (OAR) hadművelettel kapcsolatban divatos dolog az átláthatósággal példálódzni, ez legfeljebb az ellenőrzött és kritikátlan fősodrú médiumok kíváncsiságát elégíti ki. Jó példa erre a most zajló összetett tevékenység is, aminek a szálait csak az egymástól független, nyilvános források feldolgozásával, szorgos gyűjtőmunkával lehet kibogozni.

Országhatárok felett

A szlovákiai Szliács légibázisán az indianai légi nemzeti gárda A-10-es csatarepülőgépei állomásoznak közel egy hónapon át, míg Pápán F-16-osok a coloradói gárdától. Amellett, hogy az adott ország légterében is repülnek, s a vendéglátók légi és földi erőivel is együttműködnek, átrepülnek a szomszédos országokba is, ami az ilyen amerikai gyakorlatoknak az új, eddig ritkán látott sajátossága. Mi több, közben szárazföldi erőik is jelen vannak, mint például a bakonyi lőtereken a 5-7 páncélos felderítő zászlóalj több tucatnyi Bradley lánctalpas járművel, melyeket a tavasztól őszig zajló térségi manőverek idejére az előretolt németországi raktárakból aktiváltak.

Hírdetés

Miközben a vadászgépek jöttek-mentek – a tegnapi sajtónap keretében két A-10-es és egy szlovén PC-9-es ideiglenesen Pápára repült át, két F-16-os pedig Szliácsra – addig a Zólyom és Besztercebánya közötti festői völgyben fekvő bázison megjelent egy szintén gárdista C-130-as szállítógép is, mely a zivataros idővel dacolva több körben szlovák ejtőernyősöket ugratott a közeli gyakorlótérre. A „pápai” F-16-osok a minap a szlovéniai előretolt NATO-légibázison, Cerklje ob Krkben, és a poceki lőtéren is felbukkantak.

Oroszellenes vagy együttműködő

A képalkotást az érintett felek nem összehangolt, helyenként ellentmondásos kommunikációja is nehezíti. Míg az itt lévő gárdista alakulat egyik közleménye kertelés nélkül megemlíti, hogy jelenlétük célja hozzájárulni Oroszország elrettentéséhez, addig tegnap Pápán magyar illetékesek azt kérték a sajtótól, hogy ne a gyakorlat oroszellenes, hanem a közös kiképzési jellegét, a szövetségesi együttműködést domborítsák ki. A  Honvédelmi Minisztériumnak a történésekről nagy késéssel tudósító honlapján sem említették Oroszországról.

Míg Moszkva egy-egy ilyen hadgyakorlatra önmagában nem szokott reagálni, tévedés lenne azt hinni, hogy nem figyel. A nagy NATO-s sürgés-forgás után már a juhtúrós sztrapacskát ettük a kollégákkal a Szliáccsal szomszédos Kovácsfalva fogadójában, amikor egész véletlenül leszállt egy orosz felségjelzésű, civil küllemű An-32-es szállítógép a kettős hasznosítású repülőtéren. Mint megtudtuk, az MiG cég saját, „üzleti” repülőgépéről van szó, s jelenléte alighanem azzal van összefüggésben, hogy a Szlovák Légierő egyetlen, éppen itt állomásozó vadászrepülő százada máig MiG-29-eseket használ.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »