Egyoldalú tűzszünetet hirdetett a Közép-afrikai Köztársaság törzsfőnöke

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett pénteken Faustin Archange Touadera, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke a felkelőkkel vívott fegyveres konfliktusban.

Touadera mindemellett bejelentette, hogy nemzeti párbeszédet is kezdeményez a lázadókkal.

Televízióban közvetített beszédében az államfő hangsúlyozta, hogy a harctevékenység felfüggesztése a civil lakosság védelmét szolgálja és lehetőséget biztosít számukra, hogy hozzáférhessenek humanitárius segélyekhez és az alapvető szolgáltatásokhoz.

A fegyvernyugvás péntek éjféltől lép életbe.

Hírdetés

Abakar Sabone, a Patrióták Koalíciója a Változásért (Coalition des patriotes pour le changement, CPC) nevű milíciaszövetség szóvivője üdvözölte a kormányzati bejelentést, és közölte, hogy amennyiben a kormányerők betartják a tűzszünetet, úgy ők is így fognak tenni.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a múltban hasonló tűzszünetek nem bizonyultak tartósnak.

Az ásványkincsekben gazdag afrikai országban 2013 óta súlyos felekezeti és törzsi harcok folynak. 2019 februárjában békemegállapodást kötött a kormány és 14 lázadószervezet, de az erőszakos konfliktus azóta is tart, és ezt főleg Francois Bozizé volt elnökhöz köthető lázadók számlájára írják. Bozizé decemberben megpróbálta megakadályozni a decemberi választások megtartását, majd elragadni a hatalmat Faustin Archange Touadera elnöktől. A fegyveres összecsapások miatt a mintegy ötmilliós ország lakosságának negyede kénytelen volt otthonából elmenekülni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »