Egymilliós tömegsír a tiltott New York-i szigeten

Egymilliós tömegsír a tiltott New York-i szigeten

A Nagy Almában élők öbbségének nincs tudomása arról, hogy lakóhelye közelében, Kelet-Bronxban létezik egy apró sziget, amely mintegy egymillió elfelejtett sírt rejt. A rejtélyes, a hatóságok által elkerített területet 1869 óta használják temetkezésre.

Halva született csecsemők, hajléktalanok és nincstelenek maradványainak szolgál végső nyughelyül a Hart-sziget. Az elhunytak három koporsó mélységben pihennek névtelen tömegsírokban, amelyek egy részét a közeli Rikers Islandről való elítéltek ástak ki. Ez az Egyesült Államok egyik legnagyobb és egyben a legkevésbé látogatott temetője.

Hírdetés

A sziget történetével foglalkozó Melinda Hunt tudomása szerint minden évben közel 1500 új test érkezik a sírkertbe, a hatóságok adatai pedig arról tanúskodnak, hogy az elmúlt 150 évben körülbelül egymillió elhunytat temettek ide.

A lakatlan szigetet, amely szögesdróttal van körbevéve, és hatóságilag tilos fényképeket készíteni róla, először a polgárháborúban kezdték el használatba venni. Kezdetben kiképzőtábor, konföderációs foglyok börtöne, illetve dologház és tébolyda működöt rajta. Később megközelíthetetlen temető lett belőle.

A sziget egyetlen mólója el van zárva az illetéktelen betolakodóktól − ennek pontos okát nem lehet tudni, a hatóságok hivatalosan csak annyit közöltek, hogy a sírkert azért nem látogatható, mert a szigeten nincs kiépített infrastruktúra, az épületek lepusztultak és elhanyagoltak. Lakossági nyomásra a hatóságok 2007 óta lehetővé tettek néhány látogatást, azonban az elhunyt szeretteiket keresőket, illetve a kutatókat nem engedték közel a sírhelyekhez.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »