Egymillió hívő alakított élő imaláncot Lengyelország határain

Egymillió hívő alakított élő imaláncot Lengyelország határain

VARSÓ. Körülbelül egymillió emberbõl álló imalánc vette körül szombaton Lengyelországot, a hívek több mint 3500 kilométer hosszan, az országhatár közelében kijelölt mintegy 4 ezer helyen, 320 templomban, valamint hajókon, hegycsúcsokon és több repülõtéren is rózsafüzért imádkoztak a világ és a haza békéjéért.

A Rózsafüzér egészen a határokig elnevezésû akciót egy világi hívekbõl álló csoport kezdeményezte, a lengyel egyház pedig támogatta ezt. A szervezõk a fatimai jelenések idei, 100. évfordulójához, valamint más, a rózsafüzér olvasására biztató Mária-jelenésekhez kötötték kezdeményezésüket.

A hívek a belföldön fekvõ községekbõl buszokkal és vonatokkal indultak az országhatárra, ahol a délelõtti szentmisék után délután 14 órakor egyszerre kezdtek el rózsafûzért olvasni.

A kijelölt határ menti templomokon kívül a résztvevõk a határokhoz közeli városok fõterein, határátkelõ pályaudvarokon, a határfolyók és a Balti-tenger partján, hajókon, több hegycsúcson, valamint tíz lengyelországi repülõtéren mûködõ kápolnában is imádkoztak.

A Tátrában és a Beszkidekben a szomszédos Szlovákia és Csehország lakosai is csatlakoztak hozzájuk, a lengyel-német határ közelében fekvõ Siekierki községbe Berlinbõl és Hamburgból is érkeztek vendégek.

A Gdansk kikötõváros közelében fekvõ Westerplattén – ahol a második világháború elsõ ágyúlövései dördültek el – gyerekek imádkoztak.

Hírdetés

Az akcióhoz 43 európai – mindenekelõtt brit, valamint 12 egyesült államokbeli – városban élõ lengyelek is csatlakoztak a helyi templomokban.

A tátrai üdülõközpontban, Zakopanéban az akció alkalmából mondott homíliában Marek Jedraszewski krakkói érsek hangsúlyozta: az összegyûltek földrészünk népeiért is imádkoznak azért, "hogy ezek megértsék: ha akarjuk, hogy Európa megmaradjon Európának, vissza kell térni az európai kultúra keresztény gyökereihez".

A lengyel püspökkari konferencia szóvivõje pénteken a legnagyobb európai vallási rendezvénynek minõsítette az akciót a tavaly júliusban Krakkóban Ferenc pápa részvételével megtartott katolikus ifjúsági világtalálkozó óta.

Pontos részvételi adatok még nem ismertek, több televíziós csatorna – köztük a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió, valamint a TVP Info közszolgálati hírtelevízió – azonban szombat délután megerõsítette az egymillió hívõ részvételét. Beszámoltak arról is, hogy az egyes helyszíneken a rossz idõjárás ellenére megjelent tömeg felülmúlta a rendezõk elvárásait.

Az imaláncot a szervezõk a szombatra esõ Rózsafüzér királynõje ünnepére idõzítették. Ezen a napon a katolikus egyház megemlékezik az 1571. október 7-én Lepantónál vívott tengeri csatáról, melyben a keresztény hadak megállították az oszmán erõk elõrenyomulását a Földközi-tengeren.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »