Egymillió embert költöztetnének a Marsra űrépítészek

Egymillió embert költöztetnének a Marsra űrépítészek

Már készülnek a tervek az első öt város felépítésére a Marson. Már nem az a kérdés, hogy hogyan lehetséges mindez, hanem csak az, hogy mikor – állítják az ABIBOO Studio űrépítészei, akik szerint nemzedékeken belül egymillió ember új lakóhelye lehet a szomszédos bolygó.

Kihívás az ivóvíz biztosítása

A fantáziálás időszaka a Mars vízkészletének felderítésekor jár le, hangzott az általános nézet egészen mostanáig. Számos kutató úgy véli, hogy a Mars felszíne alatt a kétezres években felfedezett víztartalék alapot adhat arra, hogy konkrét tervek készülhessenek a vörös bolygó meghódítására.

Az Euronews összeállítása szerint egyelőre még nem tudjuk pontosan, hogy milyen állapotban és mennyi víz van a Marson, de az biztos, hogy nem szökött el az égitest korábbi vízkészlete teljes mértékben, ahogy a XX. század tudósai feltételezték.

Hírdetés

Ha kiaknázható a vízkészlet, ilyen lehet a Mars fővárosa:

A XXI. század új űrkorszakot nyit, ha a gyakorlat is igazolja, hogy kiaknázhatók a Mars felszín alatti tavai és az ásványokba zárt víztartalékok. A ma már száraz bolygó korábban ugyanis vizes volt, évmilliárdokkal ezelőtt a felszínen tenger hullámzott.

Új eredmények alapján a szakértők úgy vélik, hogy a víz jelentős része elszökött a bolygóról, mivel a Mars mágneses mezője gyenge. A víz egy része viszont a Marson maradt, a bolygó külső rétege, a kéreg zárhatta magába, így az ősi víz a Mars kőzetében ásványok formájában létezik.

A Mars déli sarkvidékén több felszín alatti tavat észleltek a kétezres évek megfigyelései. Bizonyára erősen sós vízről, más kutatók szerint a kőzetanyaggal kásás vízről van szó, de megfelelő technológiával az ember által teremtendő marsi élet alapja lehet a bizakodó tudósok feltételezése szerint.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »