Egymillió dokumentum kiszivárogtatására készül a WikiLeaks

Egymillió dokumentum kiszivárogtatására készül a WikiLeaks

Három ország kormányát érintő, egymillió újabb dokumentumot szivárogtat ki a WikiLeaks még az amerikai elnökválasztás előtt – jelentette ki kedden Julian Assange, az oldal alapítója és főszerkesztője.

Az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Assange videokapcsolaton keresztül nyilatkozott egy berlini sajtóértekezlet résztvevőinek. A portál alapítója a honlap alapításának 10. évfordulója alkalmából beszélt, és az eseményt komoly várakozás előzte meg: korábban több lap is arról számolt be, hogy újabb dokumentumok bejelentésére készül Julien Assange.

Elmondta, hogy a héten megkezdik az anyagok közlését, ám ennek időzítését és tartalmát nem árulta el. Állítása szerint az elkövetkező tíz hétben, minden héten nyilvánosságra hoznak anyagokat. A kiszivárogtatások között lesznek jelentősebbek, egyebek között a háborúval, a fegyverekkel, az olajjal kapcsolatosak, a Google internetes vállalatról, valamint az amerikai elnökválasztásról szólók.

Assange cáfolta viszont azt, hogy az amerikai elnökválasztással összefüggő dokumentumok nyilvánosságra hozatalával kárt akarna okozni Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltnek. Úgy fogalmazott, hogy rosszul idézték ezzel kapcsolatos korábbi kijelentését. Egy augusztus végi interjúban azt ígérte, hogy „több ezernyi” újabb, Hillary Clintonra vonatkozó dokumentumot hoz nyilvánosságra.

Fizetős tagsági rendszer

A honlap alapítója jelezte, hogy átszervezik a Wikileaks portált, illetve a portál finanszírozási rendszerét, és hamarosan fizetős tagsági rendszert vezetnek be. Hozzátette, hogy csoportjuk bővíti annak a mintegy száz médiumnak a körét, amelyekkel eddig dolgoztak.

A WikiLeaks alapítója ellen 2010-ben adtak ki európai elfogatóparancsot, miután egy svéd nő feljelentette nemi erőszak miatt. A svéd igazságszolgáltatás ebben az ügyben akarja kihallgatni. Az ausztrál állampolgárságú férfi azonban korábban kijelentette, hogy a szexuális aktus a nő beleegyezésével történt, épp ezért visszautasítja a szerinte politikailag motivált vádaskodást. Őrizetbe vételét megelőzendő Assange 2012-ben Ecuador londoni nagykövetségére menekült, és azóta is a ott tartózkodik.

Tízmillió bizalmas dokumentum

Mint megírtuk, a kiszivárogtató portál alapítója ma arra a legbüszkébb, hogy tíz év alatt több mint tízmillió dokumentumot publikáltak. Ennek nagyobb részét éppen az elmúlt hat évben szellőztették meg, mióta Assange Ecuador londoni követségén él. Nemcsak ezzel dicsekedhet a portál: túlélt egy súlyos konfliktust egy szuperhatalommal, a bankok gazdasági blokádját úgy, hogy ma nincsenek adósságaik, és munkatársakat sem kellett elbocsátaniuk. Sőt, Assange szerint még egyetlen pert sem vesztettek a szivárogtatásaik miatt, és arra sem tudták őket kényszeríteni, hogy cenzúrázzák az anyagaikat.

Assange szerint egyébként az eddigi legjelentősebb eredményük az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása volt, melynek során 2011-től több millió anyagot hoztak nyilvánosságra. A munkát pedig a rájuk nehezedő nyomás ellenére továbbra is folytatnák, amit nagyban segít, hogy hisznek abban, amit csinálnak.

„Mindez igencsak örömteli. És intellektuális értelemben meglehetősen izgalmas – nyilatkozta Asssange a Der Spiegelnek. – Néha az igazság nagy pillanatai kerekednek ki belőle. […] Sokakat, akik a Wikileaksnek dolgoznak, ugyanaz az ösztön vezérli: ha megszorongatnak minket, visszatámadunk.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »