Egymilliárdért mondták meg, hogy nem szabad ittasan vezetni

Egymilliárdért mondták meg, hogy nem szabad ittasan vezetni

Közel egymilliárd forintért rendelt meg online tananyagokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2013-ban és 2015-ben is – szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A dolog szépséghibája, hogy a képviselő szerint lényegében „ugyanazt a bóvlit vásárolták meg kétszer majd félmilliárd forintért”: egyszer 425 milliót, másodszor 500 milliót fizettek a közlekedésbiztonsági, illetve KRESZ-felfrissítő tananyagokért.

Az NKH a képviselő érdeklődésére EU-s kötelezettséggel, a balesetek számának csökkentésével magyarázta a projekteket. A két külön beszerzésre az volt a magyarázat, hogy az egyik felnőtteknek, a másik pedig iskolás korú gyerekeknek szólt: az egyik a kreszfelfrissito.hu oldalon érhető el, a másik pedig a tanuloknak.hu címen. A tananyagok még mindig elérhetőek, de ma már nem hirdetik őket. Az NKH szerint több százezren használták ezeket, de a program Facebook-oldalának kevesebb, mint kétezer követője van.

Hadházy szerint ugyanakkor az az igazán bosszantó, hogy a tananyagok feltűnően hasonlítanak egymásra, ráadásul „semmitmondó, üres, igénytelen anyagokról” van szó. „Ezeket a fércmunkákat az egymilliárd töredékéből meg lehetett volna csinálni. Ha valaki ad mondjuk 20-20 milliót egy szövegírónak, egy grafikusnak és egy informatikusnak, akkor azok néhány hónap alatt ennél sokkal értelmesebb eredményt is kihozhattak volna” – mondja az LMP-s politikus.

Itt egy példa, egy dia a felnőtteknek szánt, KRESZ-felfrissítő, D-kategóriás képzésből (ugyanez visszaköszön a B-kategóriás változatban is), amelyből kiderül, hogy veszélyes ittasan vezetni:

http://mno.hu/

Hírdetés

Ez pedig a gyerekeknek szánt képzésből való, és megtudhatjuk belőle, hogy a biztonsági öv fontos, ráadásul a Volvo fejlesztette ki:

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az NKH által megrendelt anyagokkal amúgy sem volt sok dolga a fejlesztőnek, mivel azokhoz kísértetiesen hasonlító programokat piaci alapon is kínáltak már korábban is. Ez nem véletlen, hiszen az NKH-nak beszállító cégek egy olyan cégcsoporthoz tartoznak, amelynek egyik tagja piaci alapon kínál online KRESZ-oktatást.

Az NKH tárgyalásos közbeszerzésein eleve más nem is indult, csak a végül nyertes két cég: a E-Educatio Zrt. és a Max & Future Kft. Mindkettő közvetve a kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Fauszt Zoltán érdekeltségébe tartozik. Az ő egyik cége fejlesztette ki a Neptun nevű, a felsőoktatásban használt nyilvántartó szoftvert, amelyet több százmillió forintból fejlesztettek tovább, hogy a közoktatásban is bevezessék. 

Hadházy szerint egyébként az NKH egyébként is nagyvonalúan bánik a pénzzel, például kétszer is 25 millió forintért rendeztek rajzversenyt és családi napot a MÜPA-ban, közel kétmillió forintért írattak PR-cikkeket a Diplomata Magazinba, vagy 23,8 millióért bíztak meg egy céget az irattár rendezésével és az iratok selejtezésével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »