Egymást lőtték az EU-misszió résztvevői a Földközi-tengeren

Egymást lőtték az EU-misszió résztvevői a Földközi-tengeren

Egy svéd hajó figyelmeztető lövéseket adott le tévedésből az olasz haditengerészet motorcsónakjára Líbia partjainál a Földközi-tengeren – írja a The Guardian.

A Poseidon nevű, menekültek mentésében és a határok őrzésében segédkező svéd hajó líbiai csempészeknek hitte az olasz tengerészeket, ezért nyitott tüzet rájuk. A lap emlékeztet rá, hogy az elmúlt hónapokban két alkalommal is összetűzés volt a partiőrség és az embercsempészek között, miután azok megpróbálták visszaszerezni azokat a hajóikat, melyekből a menekülteket már kimentették.

Hírdetés

A misszióért felelős hivatal, a Frontex szóvivője közölte, a félreértést a felek azonnal tisztázták, és senki sem sérült meg. Az olasz hajót azonosították, amint lassított – mondta Ewa Moncure.

Eddig még nem fordult elő a Földközi-tengeren zajló műveletek során, hogy bármelyik őrhajó célba vette volna a másikat – közölte Glen Forbes, egy tengerészeti biztonsági elemzésekre szakosodott cég vezetője. Szerinte a történtek a misszió koordinálatlanságát bizonyítják. Ahogy fogalmazott, nincs egyértelmű parancsnoki mechanizmus a művelet résztvevői között. A partiőrség helyi központjai túlterheltek, a feladatok ellátása pedig nehézkesnek bizonyul a kisebb léptékű koordinációhoz szokott személyzet számára – vélekedett Glen Forbes.

A műveletben részt vesz az Európai Unió flottája, az olasz partiőrség hajói, segélyszervezetek magánhajói, valamint a térségben tartózkodó kereskedelmi hajók is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »