Egymásnak esett Görögország és Törökország. Ankara háborús oknak tekinti Athén terjeszkedését

Egymásnak esett Görögország és Törökország. Ankara háborús oknak tekinti Athén terjeszkedését

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön megtorlással fenyegette meg Görögországot, ha Athén folytatja felségvizeinek “kiterjesztését” az Égei-tengeren. A török álláspont szerint ez ugyanis casus bellinek tekinthetú.

“A mi álláspontunk egyértelmű: (…) nem engedjük, hogy a felségvizek akár egy mérfölddel is bővüljenek az Égei-tengeren”

mondta Cavusoglu egy év végi sajtótájékoztatón Ankarában azokra a hírekre reagálva, hogy Athén kiterjesztené felségvizei hatókörét Kréta szigete körül.

Törökország és Görögország is NATO-szövetséges, ám kettejük kapcsolatát sok évtizedes katonai feszültség terheli Ciprus kettészakadása óta. Azt elmúlt években is voltak nehéz viták, többek között a Ciprus környéki gázlelőhelyek kitermelését illetően.

Hírdetés

A nemzetközi tengerjog ugyan lehetővé teszi Görögország számára, hogy felségvizeit 12 tengeri mérföldre bővítse, de egy 1995-ös török parlamenti határozat leszögezi, hogy az Égei-tengeren egy ilyen kiterjesztés háborús oknak tekintendő, mivel a török partok egy jelentős részét ezzel megfosztanák a tengerhez való hozzáféréstől. Ez a török határozat továbbra is érvényes, Ankara pedig láthatóan kész betartani.

A görög kormány ugyanakkor úgy véli, hogy a ő “kizárólag a nemzetközi jog és legitim nemzeti érdeke alapján cselekszik”.

A teljes képhez hozzátartázik, hogy mindkét ország esetében belpolitikai indokai is vannak az verbális kardcsörtetésnek. Recep Tayyip Erdogan török államfő pozíciója a válságos időszak miatt meggyengült, a nagyvárosokban már nem pártja az uralkodó politikai erő. Görögország pedig még július előtt szeretné a gyakorlatban is kivitelezni felségvizei kiterjesztését. Miért pont akkorra? Mert júliusban tartanak parlamenti választásokat Görögországban…

Körkép.sk, politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »