Egymás volt pártját elemezte Novák és Schiffer – az elvtelenedés két éve

2016. nyár elején nagyon mozgalmas volt a politikai élet az ellenzéki oldalán. Az Országgyűlés két prominens tagja is elhagyta a Házat. Schiffer András látszólag minden előzmény nélkül jelentette be, hogy lemond képviselői mandátumáról és az összes párttisztségéről. Novák Előd távozását egy tisztújítás és a Jobbik elnökségi határozata előzte meg. Akkor még mindketten úgy gondolták, hogyha nem is képviselőként, de aktív politikusként a saját pártjukat segítve folytatják közéleti tevékenységüket. Most, két év után már egyikünk sem tagja egykori pártjának. Az Echo Tv egyik műsorában elemezte az elmúlt két év eseményeit a két ellenzéki politikus.

Novák Előd elmondta, hogy egykor a Jobbik úgy mérlegelt, mi az, ami a nemzet érdekét szolgálja, tehát nem az volt fontos, ki nyújtja be a javaslatot. Hozzátette, fájó számára, hogy ilyen útra lépett az LMP.

Megalakultak Lehet Más a Politika címen Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt, majd mandátumot szereztek Bajnai Gordon idején, utána nem szégyellik Karácsony Gergely vezetésével a Párbeszéd a Mandátumért formációt, személyesen Bajnai Gordonnal és Gyurcsány Ferenccel összefogni, na ennyire lehet más a politika.

AZ LMP példáján keresztül mutatta be az ellenzéki elvtelenséget a jobbik egykori alelnöke, hozzátéve, hogy ez maguknak az LMP-tagoknak is fájó. Utalt ezzel arra, hogy ellenjelölt nélkül csak 60 százalék támogatta Szél Bernadett újraválasztását.

Schiffer András is véleményezte a Jobbikot, hiszen úgy gondolja sok mindenben nincs egyetértés.

Hírdetés

Világossá kell tenni a Jobbik számára, hogy nemcsak program, hanem a kinyilatkoztatások szintjén sem tűri meg az "emberi méltóságot sértő", "gyűlöletkeltő" megnyilvánulásokat. Amiben szerinte a mai napig nem öntött tiszta vizet a pohárba a Jobbik, az az egész orosz-iráni-török kapcsolatrendszer, ez az egyoldalú keleti nyitás, egy alapvetően antiimperialista külpolitikával aligha egyeztethető össze – vélekedett.

Hangsúlyozta továbbá, azt is világossá kellet volna tenni, alapvetően mit gondolnak az Európai Unióról.

Novák Előd beszélt arról is, az elnökség tagjaként látta, hogyan változott meg a Jobbik választási mechanizmusa. Kiemelte, azt a politikai rést kellett megtalálniuk, amit nem képvisel senki, függetlenül attól, hogy ez esetleg ütközik elveikkel.

A Jobbik egykori alelnöke az LMP-ről azt mondta, habár a Schiffer András által lefektetett ideológiával ütköztek a nézeteik, de látszott, hogy voltak lerögzített sarokkövek. Míg Ron Werber gyűlöletkampányt vezetett be Magyarországon.

Schiffer András hangsúlyozta: ő az LMP alapításában azért vett részt, mert úgy gondolta vissza lehet állítani a politika lényegét, a világnézetek ütköztetését. Hozzátette: azonban mára ezeket a folyamatokat a kommunikációs és hatalomtechnikák helyettesítik.

(Echo Tv nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »