Egymás után érkeznek a szerelvények Magyarországra

Sokéves várakozást követően, az elmúlt hónapokban három magyar cég fő szervezésében elindult a kínai–magyar konténeres irányvonati forgalom, eddig közel 40 vonat és mintegy 1400 konténer érkezett három útvonalon Magyarországra. A forgalmi előrejelzések alapján a kínai vasúti konténerforgalom érdemi növekedése várható. Reális esély van arra, hogy a Kínából az Európai Unióba áramló áruforgalom jelentős részét regionális logisztikai központként Magyarország ossza szét a kelet-európai térségben – véli a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

A vonatok három útvonalon – Fehéroroszország/Lengyelország, Ukrajna, Pireusz – heti rendszerességgel érkeznek Magyarországra az Ekol Logistic Kft., a Ghibli Szállítmányozási Kft. és a Rail Cargo Hungaria Zrt. közreműködésével. A cél az, hogy az északi irányból érkező konténer-irányvonatok útvonalát úgy szervezzék, hogy azok a záhonyi határbelépőt használják, és vegyék igénybe a Záhony-Port Zrt. konténerátrakási képességeit. A kínai konténervonatok többsége a BILK Kombiterminált használja, kisebb részük pedig a Mahart Container Center csepeli kombitermináljára érkezik.

Hírdetés

2017.04.21. Csou Hszin-csien, a kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja, Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Kínából Budapestre érkező első áruszállító vonat mellett Budapesten, a Mahart Container Centerében Fotó: Móricz-Sabján Simon
Forrás: Móricz-Sabján Simon

Az áruforgalom növekedését a geopolitikai változások mellett a NAV által kialakított új vámkezelési gyakorlat is segíti. Az ugyanis érdemben támogatja a konténerek gyors szabad forgalomba helyezését és átengedését az unió országaiba, azzal, hogy a konténerek okmányainak ellenőrzését már akkor megkezdik, amikor azok elindulnak a feladóállomásokról. Így a kínai áru a vámkezelést követően gyorsan továbbhaladhat a célországok felé, ami növeli hazánk logisztikai versenyképességét.

A forgalmi előrejelzésekből jól látszik, hogy az említett irányokból – jelenleg még eltérő gyakorisággal – érkező kínai vasúti konténerforgalom jelentős növekedésére számíthatunk – mondta Fülöp Zsolt. Az MLSZKSZ elnöke szerint, amennyiben a forgalom állandósul és nő, a budapesti terminálok mellett – forgalomtól függően – a szabad kapacitással rendelkező vidéki terminálokat is be lehet kapcsolni a forgalom lebonyolításába, hogy a kínai ügyfelek gördülékeny, gyors és zavartalan kiszolgálása biztosítva legyen. Emellett a fogadó terminálokon röntgenkapus ellenőrzést kellene bevezetni, ami gyorsítja a hatósági ellenőrzés folyamatát, illetve növelni kell a kelebiai vasúti határátlépő technológiai kapacitását. Meg kell vizsgálni annak lehetőségét is, hogy a Budapesten alkalmazott kínai konténeres vámkezelési gyakorlat milyen feltételek mellett működhet a vidéki terminálokon – hangsúlyozta Fülöp Zsolt. Sokéves várakozást követően most megérett a helyzet arra, hogy Magyarország geopolitikai helyzetéből adódóan a kelet-közép-európai térség logisztikai központjává váljon.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »