Egymás felé száguldó szupermasszív fekete lyukakat találtak

Egymás felé száguldó szupermasszív fekete lyukakat találtak

Olyan szupermasszív fekete lyukakat sikerült azonosítani, amelyek egymással ütközőpályán mozognak. Az objektumok vizsgálata páratlan lehetőséget kínál a szakértőknek az összeolvadási folyamat megértéséhez – számol be róla a National Geographic online oldala.

A két, egyenként 800 millió naptömegű objektum a Földtől mintegy 2,5 milliárd fényév távolságra fekszik – írja a Futurism. Az Andy D. Goulding, a Princeton Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint a fekete lyukak felfedezésének köszönhetően páratlan lehetőség kínálkozik az ütközési folyamat vizsgálatára.

Amikor a két objektum találkozik, gravitációs hullámok fognak kialakulni, melyek több milliószor erősebbek lesznek azoknál, amelyeket a LIGO projekt detektorai korábban azonosítottak. „A bináris szupermasszív fekete lyukak az Univerzum legzajosabb gravitációs hullámait keltik” – mondta Chiara Mingarell, a Princeton Egyetem szakértője.

Hírdetés

Az ismert páros objektumok alapján az elkövetkező öt évben több hullámot is azonosíthatnak. Amennyiben nem érzékelnek gravitációs hullámokat, az igazolja azt az elméletet, mely szerint a szupermasszív fekete lyukak valójában sosem ütköznek össze, hanem 3,2 fényévre egymástól megállnak, és egymás körül keringenek tovább.

A csillagászat egyik legfontosabb kérdése valójában épp ez: Vajon képesek összeolvadni az ilyen objektumok? A szakértők bíznak benne, hogy a gravitációs hullámok, illetve az egymás felé közeledő szupermasszív fekete lyukak segítségével rövidesen választ kaphatnak a kérdésre.

ng.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »