Egyiptomban is elkezdte a vérontást az ILIÁ – már Iraki, Levantei és Egyiptomi Iszlám Állam a nevük

Az Irakban és Szíriában jelentős területeket uraló Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges dzsihádista szervezet jelentkezett az Egyiptomban hétfőn és augusztus 5-én elkövetett rendőrgyilkosságok elkövetőjeként – adta hírül az al-Vatan című egyiptomi napilap kedden.

Bár már korábban is híre kelt annak, hogy az eredetileg Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) néven hírhedtté vált szervezet az észak-afrikai országban is jelen van, ez az első eset, hogy ezt a terrorcsoport is jelenti, és magára vállal terrorcselekményt. Az al-Vatan által közölt dokumentum hétfőn jelent meg egy szélsőséges iszlamista eszméket terjesztő internetes portálon.

Hírdetés

A Nílus-deltában, illetve a Földközi-tenger partján, idegenforgalmi övezetben végrehajtott két merényletben összesen hat rendőr vesztette életét. A támadók közül négyen haltak meg.

A Földközi-tengeri partvidéken, Dabaa településen végrehajtott támadás során a fegyveresek az agyonlőtt rendőrökre gyújtották a rendőrautót. Bejelentésük szerint – amelynek hitelességét hivatalos források nem erősítették meg – ezt bosszúból tették a tavaly augusztusban feloszlatott kairói tüntetéseken meghalt sok száz iszlamistáért.

A dokumentumban a szervezet Iraki, Levantei és Egyiptomi Iszlám Állam néven van feltüntetve. A szélsőségesek a hónap végét jelölték meg határidőnek arra, hogy a – megfogalmazásuk szerint – erkölcsi fertőben élő egyiptomiak megbánják bűneiket, és arra figyelmeztettek, hogy készen állnak a vérontás folytatására.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »