Egyiptom új fővárost kap Kínától

A városokat ma már nem a történelem, hanem Kína hozza létre – persze erős túlzással. Megszokhattuk, hogy a világ egyik vezető gazdasági hatalma európai szemmel mérve röpke hónapok alatt elképesztő dolgokat elképesztő tempóban tud megvalósítani vagy felépíteni: felhőkarcolókat, gyorsvasutat, metrót, autópályát, stb.

 

Egyiptom most új fővárost kap Kínától, legalábbis, főleg kínai pénzből finanaszírozzák majd. Az új polisz Kairótól (a jelenlegi fővárostól) keletre, a Szuezi-csatornához közel terül majd el. Neve még nincs, de 5 millió ember kap majd benne helyet, ha megépül. Nem hiányoznak majd belőle a mecsetek, a minisztériumi épületek, a közhivatalok és a nagykövetségek sem.

 

A projektet az egyiptomi kormány két évvel ezelőtt vetette fel. A költségeket 45 milliárd dollárra (42,42 milliárd euró) becsülik. A lehetséges beruházók között szerepelt Szaúd-Arábia és India is, de tavaly megjelent az érdeklődők között Kína is, akinek ajánlata mellett az előző kettőé eltörpült.

 

Forrás: egyptianstreets.com

Hírdetés

 

Az új egyipromi  főváros megépítésére Kína legalább 35 milliárd dollárt áldoz, de kemény tempót diktál: 2018 év végére már állnia kell 12 minisztériumi épületnek és a kormányhivatalnak is.

 

Az új város létrehozása Egyiptom számára kulcskérdés. Kairó jelenleg 20 millió embernek ad otthont, és folyamatos a beköltözés, a város ekkora migrációs nyomást nem bír el, az infrastruktúra akadozik, és erős a szmog.

 

HNonline.sk

Nyitókép: xinhuanet.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »