Egyes ENSZ-szakértők szerint polgárháború robbant ki Mianmarban

Az ENSZ humanitárius segélyszervezete szerint a konfliktus sújtotta Mianmarban először haladta meg a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma az egymilliót, több mint felük a tavalyi katonai hatalomátvétel után veszítette el otthonát.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) azt írta jelentésében, hogy az amúgy is súlyos helyzeten tovább rontanak a katonai kormányzat és ellenfelei közötti folyamatos harcok, az alapvető javak emelkedő árai és a közelgő monszunidőszak, a segélyezés finanszírozása pedig nem megfelelő. A jelentés a május végéig terjedő időszakra vonatkozik.

A hadsereg akadályozza vagy megtagadja a független szervezetek bejutását az ellenőrzése alatt álló területekre, gátolva a segélyezésre tett erőfeszítéseket.

A mianmari hadsereg tavaly februárban ragadta magához a hatalmat Aung Szan Szú Kji megválasztott kormányától. A puccs után tiltakozások kezdődtek országszerte. Miután a hadsereg és a rendőrség halálos áldozatokat követelő, kemény fellépéssel próbálta letörni a tiltakozást, a békés ellenállás fegyveresbe fordult, az országban egyes ENSZ-szakértők szerint polgárháború robbant ki.

Hírdetés

Az OCHA megállapította, hogy a fegyveres konfliktus a közelmúltban fokozódott.

Több mint 694 ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét a katonai puccs óta, és becslések szerint 346 ezren – többnyire határ menti területeken élő kisebbség tagjai, akik évtizedek óta küzdenek a jogaikért – még a hatalomátvétel előtt menekültek el.

A jelentés szerint a hatalomátvétel óta nagyjából 40 ezer ember menekült a szomszédos országokba, több mint 12 700 polgári ingatlan: házak, templomok, kolostorok, iskolák semmisültek meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »