Egyértelművé válik, ki, hol, mikor, hogyan égethet avart

Egyértelművé válik, ki, hol, mikor, hogyan égethet avart

A januártól életbe lépő törvény kivesz egy-két jogosítványt az önkormányzatok kezéből, de tisztázni is kell még néhány dolgot.

A Települési Ökormányzatok Országos Szövetsége üdvözli az avarégetés január elsejei országos betiltását. Gergyák Ferenc, a szövetség főtitkára az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: a következő hónapokban ki kell építeni a zöldhulladék ellszállításának rendszerét.

Voltak már előzményei a szabályozásnak, ugyanis a szövetség a Levegő Munkacsoporttal és más szervezetekkel a tiszta levegőért felhívással fordult az önkormányzatokhoz a járványidőszak elején, a rossz levegő ugyanis a járvány szempontjából rizikófaktor. Ennek nyomán több önkormányzat be is tiltotta az avarégetést.

Egy tavalyi felmérés alapján

Hírdetés

a 3178 települési önkormányzat 55 százaléka rendelkezett az avarégetési tilalmat szabályozó helyi rendelettel,

ezért szerinte a könnyebbség is lesz az önkormányzatoknak, hogy központi szabályozás születik.

A törvény 2021 januári hatályba lépése előtt természetesen a lakosságot is tájékoztatni kell arról, hogy forduljon a zöldhulladék-elszállítás vagy a komposztálás felé, és hatályon kívül is kell helyezni az egyes önkormányzati rendeleteket. Fontos még továbbá, hogy a zöldhulladék-elszállítás költségvonzatát az önkormányzatoknak és a kormánynak át kell beszélnie.

Az avarégetési tilalom betartatása januártól szintén állami hatáskörbe kerül,

a katasztrófavédelemhez vagy a járási hivatalokhoz, nem az önkormányzat fog bírságolni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »