Egyenesen az osztrák határra szállítják a menekülteket

Egyenesen az osztrák határra szállítják a menekülteket

Magyarország a horvát határról egyenesen az osztrák határra szállítja a menekülteket. A migránsokat ellátó segélyszervezetek extra támogatást kapnak a kormánytól.

Délelőtt és kora délután is érkezett egy-egy 16 kocsiból álló vonat Hegyeshalomra a magyar–horvát határról. A Hír TV-nek nyilatkozó egyik szír férfi Németországba vagy Svédországba tart családjával: „Két hónapja vagyunk úton. Nagyon nehéz és veszélyes volt. Görögországban nehéz volt, de Horvátországban már nem volt gond. Macedóniában sem volt nagy baj. Hálával tartozunk a horvátoknak, Németországnak, amiért befogadnak minket, és az Európai Uniónak is.”

A migránsok gyalog tették meg a három-négy kilométeres távot a határátkelőig.

Hírdetés

„A vöröskereszt étellel és vízzel segíti a menekülteket az előző vonat, ami érkezett, közel 1800 fővel, ők éhesek voltak és szomjasak is, úgyhogy elég jól igénybe vették ezt a segítséget” – mondta a Hír TV-nek Fekete Tamás, a hegyeshalmi vöröskereszt titkára.

A túloldalon, Nickelsdorfnál osztrák önkéntesek mobiltelefon-kártyát osztogatnak a menekülteknek, hogy tudjanak internetezni vagy beszélni a családtagjaikkal. A határról buszokkal szállítják el őket a Németországba tartó vonatokhoz. Az utánpótlás folyamatos, a horvátországi Opatovacba ezrek érkeznek Szerbiából.

Az átmeneti táborban nincs elég ember a migránsok regisztrálásához. Akiket nyilvántartásba vettek, azokat buszokkal a magyar határra szállítják Opatovacból. A menekültek egyre türelmetlenebbek, a nagy tülekedésben a tömeg csaknem agyonnyomott egy gyermeket. A határ magyar oldalán különböző segélyszervezetek látják el a migránsokat.

„A kormány megkétszerezte a karitatív szervezetek támogatását, és azért is hozott döntést múlt héten a magyar kormány abban a tekintetben, hogy három karitatív szervezetet – a Máltai Szeretetszolgálatot, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat segélyszervezetet és a vöröskeresztet – ezen a területen külön 200 millió forintos támogatással még segíti. Azt gondolom, hogy a kormány, amit eddig megtehetett, azt megtett és a jövőben is meg fog tenni” – jelentette be Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Horvátországból a múlt hét óta 30 ezer menekült érkezett Magyarországra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »