Egyelőre sikerült megvédeni Biharváriék lakását

Tüntetők akadályozták meg, hogy a végrehajtó és az érdeklődők megtekinthessék azt a szegedi lakást, amelyből a társasházat felépítő vállalkozó hibája miatt akarnak kilakoltatni többeket.

Körülbelül ötvenen gyűltek össze tegnap délután, nem sokkal 4 óra előtt, s a kilakoltatás ellen tiltakozó civilek mellett számos újságíró is megjelent – mondta el kérdésünkre Szabó Bálint, a megmozdulás szervezője. A végrehajtó elállt szándékától, és elnapolta a bejárást.

– Ez egy apró siker, egy csatát megnyertünk – értékelte a helyzetet Szabó Bálint, majd jelezte: ezzel azonban még nem hárult el a Korondi utcai ház lakói feje felől a baj. – A végrehajtó azt mondta, jövő hétfőn már lakatossal és rendőrrel jönnek vissza. Addig viszont időt nyertünk, és figyelmeztettük a Raiffeisen Bankot: amennyiben szerdáig nem vonja vissza a követelését, blokád alá vesszük a szegedi irodájukat, s ott folytatjuk a tüntetést – mondta a szervező. Szabó Bálint szerint azt is sikerként könyvelték el, hogy akciójukkal a lakás iránt érdeklődők figyelmét fel tudták hívni a Korondi utcaiak helyzetére. Tehát arra, hogy nem azért akarják utcára tenni az embereket, mert nem fizették a lakáshitelüket. Volt, aki azt mondta, ilyen körülmények között nem kell neki a lakás – tette hozzá Szabó Bálint.

Hírdetés

Mint arról beszámoltunk, két szegedi és egy makói társasház lakói veszíthetik el otthonukat egy vállalkozó miatt, aki úgynevezett keretbiztosítéki jelzáloghitelt vett fel a Raiffeisen Banktól. A pénzintézet számára fedezetül az általa épített társasházakat ajánlotta fel. Maga a konstrukció jogszerű. Normális esetben a vállalkozó felveszi a hitelt, abból felépíti a társasházat, majd a benne lévő lakásokat olyan áron értékesíti, hogy a kölcsönt vissza tudja fizetni, és még haszna is maradjon. A szegedi és a makói házak esetében viszont a vállalkozó nem törlesztett, a pénzintézet ezért aztán a vétlen lakókon kérte számon a tartozást.

Az egyik szegedi épület, a Korondi utcai társasház esetében már jogerős bírósági ítélet is kimondta, hogy a lakóknak fizetniük vagy menniük kell. A Raiffeisen 2008-ban jelentkezett először az ott élőknél: levélben értesítette őket, hogy a tartozás miatt érvényesíti jelzálogjogát a lakásukon.

Ebben az időben költözött a Korondi utcai társasházba a Biharvári házaspár. A kerekes székes férfi és nő éveken át járt – már amikor tudott – bírósági tárgyalásokra, de hiába. Az ő otthonukat jelölték ki elsőnek, amelyet tegnap délután a végrehajtó meg akart mutatni azoknak, akik érdeklődnek az árverés, illetve a lakás iránt. A bíróság ítélete szerint Biharváriék ezt is kötelesek eltűrni, ahogy magát az árverést is.

A lakók érdekeit képviselő követeléskezelő cég tulajdonosa, Szabó Bálint egyébként nem csak a polgári engedetlenség eszközével igyekezett Bihariékat és sorstársaikat megóvni attól, hogy az utcára kerüljenek. A nyár elején elérte, hogy a bank, a vállalkozó és a lakók tárgyalóasztalhoz ültek. Akkor megállapodást is sikerült kiharcolni: abban maradtak, hogy az építési vállalkozó saját ingatlanvagyona segítségével törleszt a banknak, így a vétlen lakóknak nem kell tartaniuk a kilakoltatástól. A lakók akkor azt is kérték, hogy a bank függessze fel az ellenük indított peres és végrehajtási eljárást arra az időre, amíg a pénzintézet vezetése eldönti, elfogadja-e a vállalkozó ajánlatát. Mostanra kiderült, hogy az eljárásokat a pénzintézet nem függesztette fel, sőt a vállalkozó írásban megtett ajánlatát is indoklás nélkül elutasította.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »