Egyelőre senki nem látta az ukránok által megsemmisített fantomkonvojt – az oroszok remélik, nem saját katonáit lőtte Kijev

Egyelőre senki nem látta az ukránok által megsemmisített fantomkonvojt – az oroszok remélik, nem saját katonáit lőtte Kijev

Egyelőre nem tudja megerősíteni a washingtoni Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették. Ezt Caitlin Hayden szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hozzátéve, hogy a témával összefüggő információk elkészítése összegyűjtése még zajlik.

A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy “vessen véget a provokációknak”.

Ukrajna pénteken azt állította, hogy orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ország keleti határát annál a Luhanszk megyei átkelőnél, amelynek orosz oldalára nem sokkal korábban megérkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj. A kijevi közlés szerint az ukrán tüzérség megsemmisítette az országba behatolt orosz “haditechnika” nagy részét.

Ami nincs, azt nem lehet megsemmisíteni

Moszkva tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére. A védelmi tárca szóvivője egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit.

Hírdetés

“Nem létezik az az orosz katonai konvoj, ami állítólagosan átlépte az orosz-ukrán határt nappal vagy akár este” – mondotta Igor Konashenkov vezérőrnagy, az Orosz Védelmi Minisztérium szóvivője.
“A legjobb az lenne, ha az ukrán tüzérség tényleg egy fantomot semmisítene meg a népe, népének menekültjei vagy a saját katonái helyett” – nyilatkozta Konashenkov .

A fehér házi szóvivő megismételte azt az amerikai álláspontot, hogy Oroszország Ukrajna stabilitását igyekszik gyengíteni az elmúlt hetekben tapasztalt, “kivételesen veszélyes és provokatív” tevékenységével, így az ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverzetének javításával.

Caitlin Hayden emlékeztetett arra is, hogy Vlagyimir Putyin elnök a minap arról beszélt: Moszkva minden tőle telhetőt megtesz, hogy befejezéshez segítse az ukrajnai konfliktust. Az orosz államfő a közlemény szerint “kezdheti azzal, hogy leállítja az Ukrajnába való orosz belövéseket, beszünteti a szeparatisták fegyverrel és pénzzel való ellátást, és lezárja határát a fegyveresek előtt”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »