Egyelőre nem hódol be a görög kormány a hitelezőknek – abszurd megszorításcsomaggal terrorizál az Európai Bizottság

Görög politikusok hétvégi nyilatkozatai szerint Görögország a jelenlegi formában nem lesz hajlandó elfogadni az adósságfinanszírozás folytatása fejében tett uniós reformjavaslatokat.

Az Európai Bizottság a múlt héten egy ötoldalas, egyebek között az áfa emelése mellett a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjaknak a csökkentését is magában foglaló javaslattervet nyújtott be Görögországnak. "Ez egy agresszív húzás volt a kormány terrorizálására" – jelentette ki Janisz Varifakisz pénzügyminiszter a Proto Thema napilapnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy "csakhogy a mostani görög kormányt nem lehet terrorizálni". Az uniós javaslat szerinte a "sértés határait súrolja". Közölte, hogy az országnak reformokra, adósságának átalakítására és beruházásokra van szüksége. "Semmit nem fogunk aláírni, ami ezt a három dolgot együtt nem tartalmazza" – szögezte le.

"Nem igazán látok lehetőséget a hitelezőkkel való megállapodásra… úgy tűnik behódolást várnak tőlünk" – mondta Panajótisz Lafazanisz energiaügyi miniszter, a kabinet leginkább euroszkeptikusnak tartott tagja a To Vima lapnak adott interjúban. "Meg akarják törni társadalmunkat és meg akarják alázni a kormányt" – fogalmazott.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök még pénteken az athéni parlamentben "abszurdnak" nevezte az uniós javaslatokat.

Hírdetés

A görög ANA hírügynökség értesülése szerint Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szombaton telefonon tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. A három vezető megállapodott abban, hogy az EU és a latin-amerikai országok brüsszeli csúcstalálkozón szerdán folytatják az egyeztetést egy kompromisszumos megoldásról.

Jean-Claude Juncker brüsszeli bizottsági elnök viszont hírügynökségi értesülések szerint nem fogadta a görög miniszterelnök szombati telefonhívását, mivel "még nem kapta meg Görögország hivatalos válaszát az uniós javaslatokra".

Az Európai Bizottság elnöke a G7 csúcstalálkozó előtt a bajorországi Garmisch-Partenkirchen üdülőhelyen tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a görög miniszterelnök "eltorzította" az uniós javaslatot, amikor abszurdnak nevezte azt a görög parlamentben. Hangsúlyozta, hogy barátjának tekinti ugyan Alekszisz Cipraszt, de "be kellene tartani alapvető szabályokat ahhoz, hogy ez így is maradjon".

Jean-Claude Juncker megerősítette, hogy továbbra sem tartja elképzelhetőnek Görögország távozását euróövezetből az adósságtörlesztési válság miatt. Hangsúlyozta viszont, hogy ebből még nem következik, hogy Európa valami "nyulat rántana elő a kalapból" a válság megoldására anélkül, hogy a görögök a további finanszírozás fejében teljesítenék a hitelezők gazdasági reformköveteléseit.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »