Egyelõre nem büntetik meg a kiskapusi vallástanárt lefilmezõ diáklányokat

Egyelõre nem büntetik meg a kiskapusi vallástanárt lefilmezõ diáklányokat

Valentin Popa tanügyminiszter kérésére egyelőre nem büntetik meg azokat a tanulókat, akik az iskola szabályzatát megszegve lefilmezték a kiskapusi Nicolae Teclu líceumban az ortodox vallástanárt, amint illetlen mozdulatokat tett tanóra közben.

Valentin Popa tanügyminiszter péntek este beszélt az ügyről Nagyszebenben az érintett iskola igazgatójával és a tanfelügyelőség vezetőivel.

A tanügyminiszter kérésére a Nicolae Teclu líceum igazgatótanácsa „fontolóra veszi, hogy felfüggessze az incidensben érintett tanulólányok ellen kiszabott büntetéseket mindaddig, amíg az illetékes hatóságok lezárják a kivizsgálást az iskola volt vallástanárának ügyében.”

Eredetileg az órán illetlen mozdulatokat végző vallástanárt lefilmező lányokat írásbeli megrovásban részesítették és levonták magaviseleti jegyüket, amiért a videót közzétették az interneten. Ezt követően tett látogatást a tanügyminiszter a helyszínen.

Az iskola igazgatója, Lucia Berger szombaton azt nyilatkozta, hogy a diáklányok büntetésének elengedéséről hétfőn tárgyal majd az igazgatótanács.

„Ha a tanárról kiderül, hogy ártatlan, akkor kérni fogjuk, hogy szigorúbb büntetést szabjanak ki a tanulólányokra. A lányok az iskola szabályzatát és az oktatási törvényt is megsértették.

Hírdetés

A szabályzat tételesen megtiltja, hogy filmezzenek és hogy közzétegyék a filmet, magyarázta az igazgatónő. Ugyancsak a szaktárca vezetőjének kérésére a lányokat pszichológiai vizsgálatnak is alávetik, mivel megtörténhet, hogy trauma érte őket – derül még ki a közleményből.

A szóban forgó vallástanár még a botrány kitörése napján lemondott tanári állásáról, Liviu Pop akkori tanügyminiszter kérésére.

Valentin Popa tanügyminiszter szombaton közleményt adott ki, mely szerint „a folyamatban levő rendőrségi kivizsgálás eredményétől függetlenül világos, hogy a szóban forgó tanár illetlenül viselkedett (bármi is lenne a kiváltó oka, lehet akár betegség is). A tanóra nem zajlott normális körülmények között, ezért a tanár felmondása csak az első, kézenfekvő lépés.’

A kiskapusi líceum igazgatónője szerint a lemondott vallástanár és ortodox pap ártatlan.

Egyelőre az egyedüli hivatalos fórum, amely ártatlannak minősítette a vallástanárt, az Erdélyi Metropólia volt. Ennek közleménye értelmében a szóban forgó tanár és ortodox pap ártatlan, mert nem önkielégítést végzett, hanem súlyos betegségben szenved, és az ágyékát vakarta.

„Néhány évvel ezelőtt egy súlyos betegség miatt megműtötték azon a tájékon, de úgy tűnik, kiújult a betegsége. Szörnyű viszketései voltak. Beismerte, hogy már nem tudott uralkodni magán, bedugta egyik kezét, és megvakarta az ágyékát. Ezek orvosilag bizonyított tények”, mondta akkor az Erdélyi Metropólia szóvivője.

Az ügy előzménye, hogy januárban a kiskapusi iskolában a tanulók lefilmeztek egy ortodox vallástanárt, aki – a videó készítőinek állítása szerint – önkielégítést végzett tanóra közben, a katedránál ülve. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is kivizsgálást indított. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »