Egyedülálló prehisztorikus település maradványaira bukkantak Szlovéniában

Egyedülálló prehisztorikus település maradványaira bukkantak Szlovéniában

Európában egyedülálló prehisztorikus település nyomaira bukkantak 750 méteres magasságban Szlovénia keleti részén egy meredek hegyoldalban. A falu maradványaiba egy túrázó botlott a Donacka Gora nevű 884 méter magas, Rogatec és Rogaska Slatina települések fölé emelkedő hegy oldalában.

A régészeti lelőhelyen a korai vaskorból származó kerámia edényeket találtak. Bostjan Odar régész szerint a leletek 2800 évesek, a kalkolitikum (kőrézkor) és a vaskor közti időszakból származnak. Bár Szlovéniában már egész sor magaslati prehisztorikus települést találtak, a Donacka Gora-i lelet „egészen kivételes, Európában is egyedülálló” – mondta a kutató. Arra, hogy a hegyet ember lakta, Odar szerint további bizonyíték a hegyoldal teraszozottsága. Ezeket e teraszokat szerinte nem a természet, hanem ember alkotta. „Hogy megtelepülhessenek a hegyen, az embereknek a meredek hegyoldalt lapos teraszokká kellett átalakítaniuk. Az itt talált teraszok mintegy húsz méter hosszúak és öt méter szélesek” – mondta.

Hírdetés

Bostjan Odar becslése szerint legkevesebb száz ember lakta a hegyoldalt 2800 éve. A közösség fennmaradását segíthette egy közeli forrás és a tágas legelők is – véli. A lelőhely feltárását nemrég fejezték be, most a leletek kiértékelése következik és 2017 közepéig publikálják a kutatási eredményeket. A ritka leleteket jövőre bemutatják Rogatec faluban, a celjei helytörténeti múzeumban és valószínűleg a ljubljanai nemzeti múzeumban is.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »