Egy zsidó alapítaná meg az önálló ukrán egyházat

Az "ukrán" elnök az ország biztonságára hivatkozva sürgette az ukrán ortodox egyház elválasztását az orosztól egy szombati rendezvényen.

Petro Porosenko a kereszténység felvételének 1030. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen kijelentette: „garantálom, hogy az állami hatóságok nem fognak beleavatkozni az egyház belső ügyeibe, de világosan értésre akarom adni, hogy ezt nem engedem meg másnak sem. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy országunkban levágjuk az agresszor összes csápját”. Az elnök ezzel Oroszországra utalt.

Az orosz és az ukrán ortodox egyház szétválásának folyamata a Szovjetunió felbomlása után kezdődött, és az ellentétek felerősödtek a Krím visszacsatolása és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták fellépése óta.

Hírdetés

Az ukrán parlament áprilisban már támogatásáról biztosította az elnök arra irányuló kezdeményezését, hogy indítsák el a hivatalos eljárást a Moszkvai Patriarchátustól független, saját, egységes ukrán ortodox egyház megteremtésére.

Porosenko előzőleg aláírta azt a hivatalos megkeresést, amelyben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát arra kéri, nyilvánítsa az ukrán ortodox egyházat autokefállá, azaz Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá. Kirill moszkvai pátriárka pénteken figyelmeztetett, hogy a szétválás katasztrófához vezethet az ortodox egyházban.

A szombati rendezvényt Nagy Volodimir (Vlagyimir) szobránál tartották. A nagyfejedelem megkeresztelésével indult a térségben a kereszténység felvétele. Hivatalos források szerint a pénteken kezdett megemlékezéseken már mintegy 250 ezren vettek részt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »