Egy Winterstein jogszerűtlennek nyilvánította a katalán népszavazást az EU nevében

A katalóniai válság tárgyalásos rendezésére szólított fel kedden az Európai Bizottság, ismételten párbeszédet sürgetve a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között.

A brüsszeli testület napi sajtóértekezletén Alexander Winterstein szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mi várható a katalán parlament keddi rendkívüli ülésén, amelyen Carles Puigdemont elnök egyes várakozások szerint ki fogja nyilvánítani Katalónia függetlenségét.

Újságírói kérdésre válaszolva Winterstein megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EU jogszerűtlennek tartja a nemrégiben rendezett függetlenségi népszavazást, a kérdést pedig Spanyolország belügyének tekinti.

Hírdetés

Az illetékes a spanyol hatóságok fellépéséről szólva ismét hangsúlyozta, hogy az erőszak soha nem válhat politikai eszközzé, illetve reményét fejezte ki, hogy a madridi kormány az alkotmány és az állampolgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása mellett tudja majd rendezni a helyzetet.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »