Egy volt SZDSZ-esre bíznák a kasszákat

A Kulcsár-ügyben is meghallgatták a liberális politikust Fotó: MTI Fotó: Marjai János

A Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban is meghallgatott Bodnár Zoltánt nevezhetik ki ma a VI. kerület vagyonkezelőjének igazgatójává. A javaslatot Soproni Tamás (Momentum) polgármester tette a korábban még az MSZMP Központi Bizottságának szakértői tisztségét is betöltő Bodnárra, akit a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés szintén a fővárosi vagyonkezelő felügyeletével bízott meg.

Szinte bizonyos, hogy az a Bodnár Zoltán kerül a terézvárosi vagyonkezelő élére, akinek a neve a Kulcsár Attila-féle 2002-es brókerbotrány felgöngyölítése során is felmerült. A korábbi SZDSZ-es politikus – aki 2014-ben a liberálisok főpolgármester-jelöltje is volt – egyedüli jelöltként szerepel a témában benyújtott előterjesztésen, amelyről ma szavaz a VI. kerületi képviselő-testület.

Hírdetés

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere lapunk kérdésére megerősítette: az ő javaslatára jelölték Bodnárt. Érdemes megjegyezni, hogy a VI. kerületi önkormányzatot tekintélyes – közel 15 milliárd forintos – többlettel adta át az előző, Hassay Zsófia (Fidesz) nevével fémjelzett vezetés, amelynek teljesítményét egyébként Schiffer András, az LMP alapítója és korábbi társelnöke is méltatta egy Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Az említett összeg nagy része ráadásul nincs még előirányozva konkrét beruházásokra, tehát a Bodnárnak átadni tervezett pozíció stratégiai jelentőségű. Az SZDSZ összeomlása után az utódpártban – a Liberálisoknál – alelnöki tisztséget is viselt Bodnár, ám 2016-os távozását köve­tően a rendszerváltás előtti időkre visszanyúló szocialista kapcsolatait melegítette fel az egykori szabad demokrata.

Az MSZMP Központi Bizottságának egykori szakértőjét, aki az Eximbank vezérigazgatója és az MNB alelnöke is volt, a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén már az MSZP kezdeményezésére választották be a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. felügyelőbizottságába.

Bodnár kétszer tett tanúvallomást a 2002-es brókerbotrányban, s mindvégig magabiztosan vallotta, hogy nincs köze hozzá. Ám Hajdu Lászlónak, az Állami Autópálya-kezelő Rt. egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesének az ügyben felvett egyik tanúvallomása szerint Bodnár – aki akkor az előbbi cég elnöke, a Nemzeti Autópálya Rt.-nek pedig vezérigazgatója volt – személyesen adott Hajdunak utasítást arra, hogy utaljon 13 milliárd forintot a K&H Equitiesnek, amelynek történetesen Kulcsár Attila volt az üzletágvezető brókere.

Figyelemre méltó körülmény, hogy Hajdu tanúvallomása szerint a Medgyessy-kormány pénzügyminiszterével, László Csabával egyeztetett telefonon, mielőtt a 13 milliárd forint átutalását kérte.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »