Egy ukrán politikus debilnek nevezte és kutyához hasonlította a magyarokat

Iryna Farion, ukrán nyelvész, aktivista és politikai szakértő egyik előadásán debilnek nevezte a kárpáljai magyarokat, amiért nem ukránosodtak el. A volt ukrán oktatási miniszter egy érzékletes hasonlatot hozott fel a kárpátaljai helyzet illusztrálásához. Szerinte a kutyák is okosabbak a kárpátaljai magyaroknál, hiszen azokat legalább meg lehet nevelni.

„Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az „Ülj!”, „Állj!”, „Fekszik!” parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?” – nyilatkozta.

Hírdetés

A karpataljalap.net beszámolója szerint a nő úgy véli, és eme vélekedésének már korábban is hangot adott, hogy a kárpátaljai magyaroknak nincs helyük Ukrajnában.

A soviszta Szvoboda pártban politizáló asszony korábban kifejtette, hogy Ukrajna orosz nyelvű polgárai őt az LGBT-közösség képviselőire emlékeztetik. Áprilisban például „szellemileg visszamaradott árulóknak” és „Ukrajna legnagyobb problémájának” nevezte az orosz ajkú polgárokat. Hozzátette, hogy az orosz ajkú ukránok „hibridek és nincs joguk ukránoknak nevezni magukat”. Azt megelőzően kollaboránsoknak nevezte az Oroszországban fellépő ukrán művészeket, akiket szerinte ablaktalan tehervagonban kellene deportálni az országból.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »