Egy újabb lépést tett a „fekete apartheidhez” a Dél-afrikai Köztársaság

A dél-afrikai törvényhozás képviselői a keddi napon elfogadták azt a jelentést, amely lehetővé teszi az alkotmány jövőbeli módosítását. Az alaptörvényt azért akarja megváltoztatni Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök és pártja, a balközép Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), hogy sor kerülhessen a fehér farmerek földjeinek kompenzáció nélküli elvételére.

Az elnöki széket februárban elfoglaló Ramaphosa a választási kampányt az etnikai kérdésre fűzte fel, sikeresen hergelte a többségi fekete lakosságot az állam területén élő, főként gazdálkodással foglalkozó fehér kisebbség ellen.

Ramaphosa szemét főként az szúrja, hogy míg a fehér lakosok a Dél-afrikai Köztársaság össznépességének mindösszesen 8,9 százalékát teszik ki, a megművelhető földterületek 72 százaléka összpontosul a kezükben.

Az elnök szerint ez a feketéket elnyomó rendszer, az 1994-ben véget ért apartheid öröksége, ezért a történelmi igazságtétel jegyében ezeket a területeket a feketéknek kell megkapniuk.

Igen ám, csakhogy a fehérek földjeinek a kommunista gyakorlatot idéző rekvirálása már eddig sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az apartheid vége óta a fehérek kezében lévő földek 10 százaléka került a feketékhez, de ezeknek a birtokoknak a termelése visszaesett, sőt jelen pillanatban 70 százalékuk egyáltalán nincs megművelve.

Nem véletlen, hogy mezőgazdasági és élelmezési katasztrófával számol több szakértő is abban az esetben, ha az alkotmánymódosítás terve a gyakorlatban is megvalósul. Zimbabwe példája külön aggasztó lehet, az ezredfordulón történt hasonló földreformok következtében éhínség alakult ki Dél-Afrika északi szomszédjában.

Hírdetés

A mostani jelentés elfogadása után a következő jogi lépés az alkotmánymódosítást elrendelő törvény benyújtása lehet, melyet a dél-afrikai parlament mindkét házának el kell fogadnia, hogy az az elnök elé kerülhessen.

Az ország fő ellenzéki tömörülése, a centrista Demokratikus Szövetség (DA), valamint különféle jogvédő csoportok azonban ellenzik a tervet, szerintük a fehérek földjeinek kompenzáció nélküli elvétele elriasztaná a külföldi befektetőket, és válságba juttatná a dél-afrikai gazdaságot.

A fehéreket tömörítő AfrForum nevű szervezet szerint ráadásul jogsértés történt, amikor a kedden elfogadott jelentés elkészítését egy külsős cégre bízták, továbbá a parlamenti képviselők figyelmen kívül hagytak több mint 100 ezer, az alkotmánymódosítást elutasító beadványt.

A szervezet ezért bejelentette, hogy továbbra is mindent meg fog tenni (beleértve a jog eszközeinek felhasználását), hogy megakadályozza a fehér bőrű emberek ellen irányuló törvény bevezetését.

A hosszasnak ígérkező jogi procedúrák miatt kicsi rá az esély, hogy a jövő májusban esedékes dél-afrikai parlamenti választások előtt pont kerüljön az ügy végére, de mondani sem kell, hogy az Afrikai Nemzeti Kongresszus – ahogyan azt Cyril Ramaphosa is tette elnökválasztási kampányában – mindent meg fog tenni, hogy napirenden tartsa a kérdést, és ezzel sok fekete választópolgár szavazatát nyerje el.

888.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »