Egy új kutatás alapján lehet okunk az óvatos optimizmusra

Egy új kutatás alapján lehet okunk az óvatos optimizmusra

A következő 10 évben akár növekedhet is a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma – ez derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének körképéből. Holchacker Péter, a szervezet igazgatója ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a magyarok egészségét befolyásoló kockázati tényezők között a túlsúly és a mozgáshiányos életmód a legfontosabbak.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete immáron harmadik éve készítette el azt a kutatását, amelyben a tagvállalatainak vezetőit kérdezte meg arról, hogy mi a véleményük egy-egy jelentős magyarországi, egészségüggyel, egészséggel kapcsolatos kérdés vonatkozásában. A szervezet ezúttal a jövőre volt kíváncsi, vagyis hogy a magyarok egészsége, illetve az azt meghatározó tényezők hogyan alakulnak az előttünk álló időszakban – ismertette Holchacker Péter igazgató.

A megkérdezettek véleménye alapján általánosságban el lehet mondani, hogy óvatosan optimisták a gyógyszeripari vállalatvezetők, és azt gondolják, hogy

az elkövetkezendő időszakban az egészségben eltöltött életévek száma növekedni fog Magyarországon, és hasonlóképpen az egészségtudatos életmód, az egészségértés mértéke is.

A szakember megjegyezte, azért csak óvatosak ebben a vonatkozásban, mert bár számos tényező azt mutatja, hogy az orvostudomány, az innovatív és modern terápiás megközelítések több, korábban nem gyógyítható betegséget is gyógyíthatóvá tehetnek, és ezek egyre nagyobb számban érnek el többek között majd Magyarországra is, ám ennek tényleges hatásához szükség lenne a döntéshozatal még rugalmasabbá tételére, valamint arra, hogy még inkább hozzáférhetővé váljanak a magyar betegek számára az új terápiák.

Hírdetés

A jó hír, hogy

a gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos fejlesztések soha nem látott ütemben zajlanak, és minden eddiginél nagyobb távlatokat nyitnak meg a modern orvostudomány számára.

Jelen pillanatban is több mint 7000 ígéretes gyógyszermolekula, valamint gyógyszeres terápia fejlesztése történik szerte a világban. Gyakorlatilag majd minden ismert betegségtípus vonatkozásában próbálnak valamilyen újdonságot hozni, de legtöbbet a daganatos-, és a különböző ritka megbetegedésekre vonatkozó gyógymódok megtalálása irányába tett lépésekről beszélhetünk – emelte ki.

A magyarok egészségállapotával kapcsolatosan az elkövetkezendő időszakban azok a tényezők lesznek a meghatározók, amelyek napjainkban is veszélyeztetik a társadalom egészségügyi helyzetét – jegyezte meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete igazgatója. A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és az ebből egyenesen következő elhízás és túlsúly önmagában nyilvánvalóan nem igényel gyógyszeres terápiát, esetleg orvosi beavatkozást, azonban mindegyik nagyon komoly hatással van az egészségünkre. Ráadásul

komoly betegségek kiindulópontjai lehetnek,

kezdve a különböző gasztroenterológiai megbetegedésektől a kardiovaszkuláris betegségeken át a legrettegettebb daganatos megbetegedésekig bezárólag – figyelmeztetett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »