Egy új javaslat alapján Nemzeti Faiskolákat hívna életre a kormány

Egy új javaslat alapján Nemzeti Faiskolákat hívna életre a kormány

Nemzeti Faiskolákat is létrehozna a kormány, méghozzá a már belengetett Nemzeti Építőanyag Kereskedések, azaz nemzeti tüzépek mellett – derül ki a kormány honlapján szerdán megjelent építészeti törvényjavaslatból. A hvg.hu azt írja, a szóban forgó törvénytervezet az ellátásbiztonság biztosítására hivatkozik a faiskolák létrehozásakor. A Lázár János nevével fémjelzett Építési és Közlekedési Minisztérium tervezetének értelmében 

az állam elővásárlási jogot élvezne a piaci szereplők exportra szánt építőanyagaira, míg a felvásárolt készleteket a nemzeti tüzépeken árusítanák.

Az újabb állami hálózatot tartalmazó tervezet azonban azt nem részletezi, hogy honnan és milyen formában kerülnének be a növényi alapanyagok a faiskolákba.

Hírdetés

Egy neve elhallgatását kérő szakmai szereplőre hivatkozva a lap azt írja: a kormány az állami beruházások, valamint közterületek fásítása során fellépő alapanyag ellátására hozná létre a faiskola-hálózatot, azaz – a tüzépekkel ellentétben – magánszemélyek itt elvileg nem vásárolhatnának.

A Nemzeti Faiskolákat övező koncepciónak az ágyazhat meg, hogy az állami beruházások során a növényi alapanyagokat az utolsó pillanatban kiírt közbeszerzéseken szerezték be, a szűkös határidő miatt pedig jellemzően külföldi árut vásároltak. Így az építészeti törvény ezen a gyakorlaton változtatna. 

A törvénytervezetet március 9-i határidővel bocsájtják társadalmi egyeztetésre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »