Egy tucat keresztény ítéltek börtönbüntetésre Iránban

Egy tucat keresztény ítéltek börtönbüntetésre Iránban

Tizenegy hívőt és egy papot ítéltek börtönbüntetésre Irán keleti részén. A keresztények ellen csoportos imádkozás és térítés volt a vád.

Két hónapja született meg az ítélet az ország keleti részén lévő Busehr város keresztény gyülekezetének tizenkét tagja ellen, de a hír csak most került napvilágra – közölte a perzsa keresztényekkel foglalkozó Mohabat News.

A tárgyalást a Abbas Asghari, a Busehr Iszlám Forradalmi Bíróság bírája vezette, aki 1-12 év közötti börtönbüntetést szabott ki a keresztényekre.

Az ítélet szerint Payam Kharaman lelkész és tizenegy muszlim hitről áttért keresztény társa megsértette az ország törvényét, mivel egy lakásban tartottak között imaalkalmat. Az eseményre muszlim barátaikat is meghívták, amit súlyosbító körülményként vettek figyelembe, mivel térítésnek minősítették.

A perzsa keresztényeket még 2015 április 7-én vették őrizetbe, amikor is három belbiztonsági ügynök jelent meg Kharaman lelkész házánál. Az ügynökök a lefoglalt számítógépre, iratokra és fotóalbumokra hivatkozva, kémedéssel vádolták meg a jelenlévőket és letartóztatták mind a tizenkét áttért keresztény.

Hírdetés

A vádirat szerint a busehri gyülekezet tagjai az Iráni Iszlám Köztársaság muszlim síita közösség bomlasztásáért dolgoznak, lojalitásuk külföldi keresztény országok felé irányul.

Kharaman lelkész elmondása szerint az iráni iszlám hatóságok már 2012 óta zaklatják őket és erős nyomást gyakoroltak az áttért keresztény közösségre. Az iszlám köztársaságban súlyosan sérülnek az etnikai és vallási kisebbségek jogai, amiről több nemzetközi jogvédő szervezet is jelentést írt.

A mai Busehr várost kétszázötven éve alapították. Az ókorban főként asszírok éltek itt és Elámnak hívták városukat. A keresztény szerzetesek már az első évszázadban jelen voltak a térségben. Az V. századra a nesztoriánus keresztények püspökséget alapítottak a városban. Az iszlám megszállást követően pár évszázad alatt eltűnt a kereszténység Elámból.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás és fotó: Mohabat.news, Linga.org


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »