Egy tanúvallomás szerint Putyin és Orbán közösen hergelték Trumpot Ukrajna ellen, még Nagy-Magyarország is szóba került

Egy tanúvallomás szerint Putyin és Orbán közösen hergelték Trumpot Ukrajna ellen, még Nagy-Magyarország is szóba került

Elkezdődtek az amerikai képviselőházban az impeachment-eljáráshoz szükséges meghallgatások, melynek apropója az, hogy a demokraták szerint Donald Trump elnöki hatalmát személyes célokra használva próbálhatta arra kényszeríteni az ukrán igazságszolgáltatást Volodimir Zelenszkij elnökön keresztül, hogy indítsanak vizsgálatot egyik legfőbb politikai riválisa, Joe Biden fia ellen.

Az ügy hátteréről és a lehetséges következményekről itt írtunk részletesen:

Csütörtökön meghallgatták George Kent amerikai külügyi helyettes államtitkárt, tanúvallomásában előkerült Orbán Viktor neve is. A 24.hu vette észre, hogy csütörtök este a Kongresszus illetékes bizottsága nyilvánosságra hozta a teljes szöveget.

Ebben például az olvasható, hogy

Mindkét vezető, Putyin és Orbán is, határozottan rossz színben tüntette fel Ukrajnát, arról beszéltek, hogy mennyire korrupt ország és hogy Zelenszkij az oligarchák kezében van. Egy oligarchát ki is emeltek, Kolomojszkijt, aki rossz színben tünteti fel Ukrajnát és magát Zelenszkij elnököt is.

Hírdetés

Az Orbán és Putyin céljait firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az orosz elnök nem hajlandó tudomást venni Ukrajnáról, mint nemzetről és országról.

Kent szerint a magyar kormányfő számára különösen fontos Nagy-Magyarország:

Putyinnak az a célja, hogy létrehozza Nagy-Oroszországot és megakadályozza azt, hogy Ukrajna független maradjon. Orbán Viktor szeme előtt pedig, legalábbis szerintem, a Nagy-Magyarország képe lebeg, mivel a Kárpátalján mintegy 130 ezer magyar nemzetiségű lakos él. És mivel jövőre lesz a trianoni béke 100. évfordulója, amelynek eredményeképpen több magyar került az országhatárokon kívülre, mint belülre, a Nagy-Magyarország különösen fontos Orbán számára

– mondta az amerikai helyettes államtitkár.

Hozzátette azt is, hogy „Orbán Ukrajna-ellenessége jól ismert, jól dokumentált és legalább két éve tart”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »