Egy szlovák hölgy, aki nemcsak egy világhírű svájci bank főnöke, de még a 100 legbefolyásosabb svájci nő közé is bekerült

Egy szlovák hölgy, aki nemcsak egy világhírű svájci bank főnöke, de még a 100 legbefolyásosabb svájci nő közé is bekerült

Amit Lucia Waldnerová (35) ilyen fiatalon elért, attól az embernek leesik az álla. És mindez még messziről sem jelenti a végét, hiszen ha nincsenek tervei és céljai a jövőre nézve, akkor egyszerűen unatkozik. Lucia az USA-ban, Németországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is tanult, illetve dolgozott, ám az elmúlt hét esztendőben Svájcban tevékenykedik. A fiatal szlovák származású hölgy villámgyorsan a svájci bankszakma élvonalába került. Lucia a világhírű Credit Suisse svájci nagybank egyik főnöke, ahol nemcsak az újításokért felelős, de a jövő bankmodelljén is dolgozik, emellett pedig a svájci tőzsdén tart előadásokat a bankároknak. Mindezt idegenként teszi, hiszen valójában a szlovákiai Nyitráról származik.

Amellett, hogy az elnök kabinetjének igazgatója, még a tekintélyes svájci bankóriás, a Credit Suisse kutatóközpontját is Ön is vezeti. Hogyan tud egy ilyen fiatal, ráadásul Közép-Európából származó hölgy bekerülni a svájci banki elitbe?

Konkrétan nem terveztem ezt az egészet, csupán annyit tudtam, hogy külföldön akarok letelepedni, és érdekes dolgokkal akarok foglalkozni. Az, hogy a bankszektor és az ország így rám talált, teljesen véletlen volt. Természetesen, mindez néha nagyon nehéz, hiszen az attraktív szektorokban inkább a férfiak dominálnak. A közép-európai származás szintén nem nagy előny, hiszen nem arról vagyunk híresek, hogy olyan tehetséggel rendelkeznénk, aminek nemzetközileg hasznát tudnák venni.

A nemzetközi társadalomban elért sikerem receptjének van néhány alapeleme. Az első és legfontosabb a végzettség. Enélkül még az állásinterjú első körébe sem jut el az, aki érdekes pozícióra pályázik. A nagy cégek nem a nemzetiséggel, hanem a teljesítőképességgel foglalkoznak. Ezt pedig a végzettségben mérik. Ezért is ideális, ha az ember elit iskolában tanul, amit a legjobbak között végez el, tehát vörös diplomával. (…) A másik alapvető dolog a szorgalom. Én mindig gyorsabban és hatásosabban dolgoztam, mint bárki más a csapatomban. A harmadik legfontosabb dolog pedig nem más, mint a kreativitás.

(…)

A svájci tőzsdén a bankároknak tart előadásokat, emellett a svájci média beszélgetőműsorainak is állandó vendége. Úgy tartják, a svájciak zárkózott emberek és az idegeneket nem engedik magukhoz egykönnyen közel. Előfordult már, hogy valaki éreztette Önnel azt, hogy nem az országukból származik?

Eddig még nem. Miután elhagytam Szlovákiát öt országban is éltem, de eddig még soha senki nem adta tudtomra, hogy alsóbbrendű vagy értéktelen embernek tart azért, mert Szlovákiából származom. (…) Engem értékelnek, nem pedig a származásomat. Nagyon sok szlovákiai azt hiszi, hogy valakit az útlevele alapján ítélnek meg, de ezt nem tudom megerősíteni – a nemzetiség irreleváns dolog, hiszen elsősorban emberek vagyunk. (…)

Bekerült a 100 legbefolyásosabb svájci nő közé. A százas ranglistába a Women is business magazin sorolta be. Mit gondol, mivel keltette fel a figyelmüket?

Pontosan nem tudatták velem, hogy miért választottak ki. A ranglistájuk a cégben elért sikereket, a saját szektorra tett befolyást, valamint a személyes értékelést tartalmazza. Amire rendkívül büszke vagyok az az, hogy a ranglistán rajtam kívül szinte egy idegen sem kapott helyet.

Hírdetés

(…)

Hogyan tekint a szlovák oktatásügy által nyújtott képzésre?  Ön szerint lehetséges egy szlovákiai egyetemen szerzet titulussal „megváltani a világot“?

Én sohasem tanultam Szlovákiában. Elméletben bárki képes „megváltani a világot“, hiszen ez nem az iskolától, hanem a karaktertől függ. Jelenleg a Szlovákiában szerzett titulus, sajnos, semmiképpen sem bizonyul kompetitív előnynek. Örülni fogok annak a napnak, amikor ez az egész megváltozik.

Ellátná valamilyen tanáccsal azokat a szlovákiai fiatalokat, akik külföldön szeretnének sikeresek lenni? Mire kellene ügyelniük, miképpen kellene haladniuk?

Az első és legfontosabb a nyelv. Nagyon sok ember kimegy külföldre, de mindaddig nincs esélye arra, hogy érdekes munkát találjon, amíg nem tudja tökéletesen a helyi nyelvet. Az adott helyen az ember nem képes elégségesen elsajátítani a nyelvet, legalábbis eddig még nem találkoztam olyannal, akinek ez sikerült volna. Amennyiben nem sikerül kellőképpen elsajátítani a nyelvet, abból csak hátránya lesz az embernek.

Aztán persze dolgozni kell, de többet és jobban, mint a többiek. Nem szabad az első napon remek fizetésre áhítozni. Előbb be kell bizonyítani, hogy megérdemeljük, továbbá arról is tanúbizonyságot kell tennünk, hogy érdeklődünk a cég és az ügyfelek iránt. Az utolsó tippem a bátorság. Ha tehetséges vagy, akkor igenis kérni kell a fizetésemelést, az előléptetést vagy bármi mást. Senki semmit nem kap ajándékba.

(…)

A családon és a barátokon kívül mi az a hazai dolog, ami hiányzik Svájcban?

Rendkívül hiányzik a hazai konyha, a gőzgombóc és hasonlók.

(…)

Sme.sk, Slovenka šéfuje prestížnej švajčiarskej banke a je v rebríčku top sto žien

Nyitókép: Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »