Egy színházi elõadás borzolta fel a kedélyeket a román ortodox egyházban

Egy színházi elõadás borzolta fel a kedélyeket a román ortodox egyházban

A szexuális kisebbségek Büszkeség hete rendezvénysorozatának első napján mutattak be egy színházi előadást Kolozsváron, amely kiváltotta a román ortodox patriarcha nemtetszését, ugyanis az előadásban egyházi szimbólumokat is felhasználtak a színészek, az egyház szerint sértő módon.

A Cluj Pride meg is osztott néhány fényképet az előadásról, amelyeken látszik, ahogyan a színészek az ortodox apácákra emlékeztető viseletet öltöttek magukra. A Cluj Pride bejegyzése szerint az Én vagyok!És? címet viselő előadás csupán ironikusan viszonyul a „szélsőséges” és „hamis” vallásossághoz, és semmiképp nem a „homoszexuális propagandát” terjeszti, mint amivel vádolják.

Hírdetés

A Cluj Pride szerint az előadást már több alkalommal is játszották az országban, több színházban, állami és magán intézményben, és ami most különbözik, az csak a kontextus. Elmondásuk szerint az előadást azért választották be a programjaik közé, mert elősegíti az emberek közötti közeledést, azok szexuális orientációjától függetlenül.

Ezzel szemben a román ortodox patriarchátus egy sajtóközleményben ítélte el az előadást, amely szerintük szándékosan „gúnyolja” ki a keresztény vallási szimbólumokat és „káromolja”azokat. Szerintük az előadás valójában művészeti alkotásnak álcázott „keresztényellenes propaganda”, amely inkább a közösségek közötti intoleranciát táplálja, annak ellenére, hogy azt hirdeti, az elfogadásra kívánja felhívni a figyelmet. (stirileprotv.ro/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »