Egy szélsőséges zsidó provokátor palesztin munkást akart becsempészni Izraelbe

Egy szélsőséges zsidó provokátor palesztin munkást akart becsempészni Izraelbe

Jehudá Glück volt parlamenti képviselő (Likud) palesztin munkást akart becsempészni munkavégzésre Izraelbe a megszállt Ciszjordániából, de a határon lebukott, kakaskodott, mire az határrendőrség gyorsan megbilincselte, s ellene feljelentést tett – írja a Má’áriv című újság.

Glück – akinek neve (szerencse) ellenére ezúttal nem volt szerencséje – közismert szélsőséges zsidó provokátor, akit a jeruzsálemi Templom-hegyen megejtett tiltott zsidó imádkozások vezetéséért időnként még a megszálló izraeli rendőrök is földre tepernek. Tavaly „részvétlátogatást” tett egy kelet-jeruzsálemi palesztin családnál, ahonnan a mentők szállították kórházba.

Ciszjordániában az izraeli megszállás következményeként nem épülhetnek ki a palesztinokat foglalkoztató iparágak, míg a helyi lakosság, települések földjeire, természeti kincsire rátették kezüket a zsidó telepesek. Éppen ezért a munkaképes palesztin lakosság a megszállók gyakorolta kegyként kénytelen elfogadni, hogy Ciszjordániából bejárhatnak munkavégzésre Izraelbe. A zsidók a nehéz, s úgynevezett „feketemunkát” a Szentföldön is szeretik másokkal végeztetni, s ott kéznél vannak a ciszjordániai palesztinok. Kiszolgáltatott, olcsó, megbízható a palesztin munkás. Jehudá Glück, egykori (a 2015-ös választások utáni ciklusban) likudos parlamenti képviselő, ismert szélsőséges zsidó provokátor is szeretett volna olcsó palesztin munkást foglalkoztatni, de ezt törvénytelenül kívánta megtenni, s ezért lebukott.

Hírdetés

Jehudá Glück persze egészen másképpen adta elő a történetet a rendőrségnek, majd később a sajtó munkatársainak. Állítása szerint a Betlehem és Jeruzsálem közötti megszállt palesztin területen levő Hár Gilo nevű, a nemzetközi jog szerint illegális zsidó település bejáratánál autóját leintette egy stoppos. Megállt, mert azt hitte, hogy zsidó telepes férfi kíván felkérezkedni. Az autóban beszélgetést kezdeményezett a felvett stoppossal, akiről a kiejtése alapján rögtön kiderült, hogy nem kiválasztott telepes, hanem palesztin. A meséje szerint ekkor még nem szólt semmit a palesztinnak. Jó ötpercnyi autókázás után megállt az El-Váládzsá nevű útellenőrző ponton, ám az ott szolgálatot teljesítő határrendőr csak intett, hogy folytathatja útját tovább, állítja Glück.

„Erre lehúztam az ablakot, és szóltam a határrendőrnek: egy palesztin ül az autómban, ellenőrizze, hogy rendelkezik-e a szükséges engedéllyel!”- meséli Glück, ám a történetnek erre a részére csak ő emlékszik, míg a határrendőr nem. Mindenesetre, Glück a határellenőrzési ponton elkezdett kakaskodni, mire „kisegítették” a kocsijából, s csuklóján gyorsan kattant a bilincs. Később a rendőrség feljelentést tett ellene izraeli tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személy becsempészésének kísérlete miatt.

Glücköt jól ismerik az újságírók, mert azon kívül, hogy korábban a Likud parlamenti képviselője volt, ő a vezetője annak a mozgalomnak, amely küzd a zsidók Templom-hegyen történő imádkozási jogáért. A megszálló izraeli rendőrség azért nem engedélyezi – kivételes alkalmaktól eltekintve – zsidók imádkozását a kelet-jeruzsálemi Templom-hegyen, mert ott áll az iszlám harmadik legszentebb helye, az El-Ákszá mecset. Az izraeli hatóságok az imádkozó zsidók távol tartásával kívánják elkerülni a muszlim palesztinok erőteljes, sokszor halálos sebesülésekkel is járó tiltakozását. (Emlékezetes, hogy a háborús bűnös Áriél Sáron 2000-ben provokatív látogatást tett a Templom-hegyen, amely végül a harmadik intifádá kirobbanását eredményezte – H. J.) A Templom-hegyre zsidó imádkozó csoportokat rendszeresen vezető, az El-Ákszá mecset közeléből felszólításra távozni nem hajlandó Jehudá Glücköt az izraeli rendőrség a múltban már többször is földre teperte, majd előállította.

2014-ben egy palesztin Jeruzsálemben rálőtt Jehudá Glückre, aki súlyosan megsebesült, de végül túlélte a merényletet. A legtragikomikusabb eset azonban tavaly nyáron történt meg a szélsőséges zsidó provokátorral: Glück, hogy bizonyítsa humanista mivoltát, Kelet-Jeruzsálemben fölkereste az izraeli rendőrök által akkor agyonlőtt Ijád el-Hallák nevű palesztin autista fiatal gyászoló családját, hogy kifejezze nekik részvétét. Csakhogy a gyászoló család tagjai fölismerték benne a templom-hegyi provokátort, nekiestek, és kemény ütlegelések közepette elkergették a helyszínről. A hívatlan vendég Glücköt aztán a mentők kórházba szállították.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »