Egy szaúdi sejk meggyilkolta női családtagjait, mert azok gépkocsit vezettek

Egy szaúdi sejk meggyilkolta női családtagjait, mert azok gépkocsit vezettek

Egy szaúdi vallási vezető meggyilkolta feleségét és lányát mert gépkocsit vezettek. Az eset azon a napon történt, amikor egy korábbi királyi rendelet alapján a nők jogosulttá váltak a gépjármű vezetésre.

Amíg Iránban és más Öböl-menti államokban a nők már egy ideje repülőgépet is vezetnek és sok közel-keleti légitársaság rendelkezik női pilótákkal, addig a szaúdi wahabita királyság az idén engedélyezte a szaúdi nők számára a jogosítvány megszerzését és a gépkocsi vezetést.

Hírdetés

Habár a királyi rendelet érvényben van és ebben a hónapban hatályba is lépett, még mindig vannak ellenzői a nők vezetéshez való jogának. A szaúdi társadalomban még mindig erős wahabita szokásjog és a szaúdi vallási vezetők fatwái ellenzik a nők jogainak bármilyen irányba történő kiszélesítését. Az iszlám radikális szemléletén alapuló wahabita jogrend pedig halállal bünteti a szerintük ,,engedetlen,, nőket. Míg más arab országok jogszabályai az idők folyamán sokat változtak, addig Szaúd Arábiában még mindig az 1792-ben elhunyt Mohamed Ibn Abdel-Wahab által alkotott szabályok vannak érvényben.

És ne feledjük, hogy ez a Szaúd Arábia a nyugati demokraták és a ,,demokráciáért küzdő,, amerikaiak kedvence és szövetségese a Közel-Keleten.

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »