Egy "szarból jött mélyzsidóé" lett az évad legjobb "magyar" drámája – szokás szerint egymást díjazták belterjesék

Egy "szarból jött mélyzsidóé" lett az évad legjobb "magyar" drámája – szokás szerint egymást díjazták belterjesék

A Színházi Dramaturgok Céhe évente, titkos szavazással választja ki az évad legjobb "magyar" drámáját, amely idén Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve lett – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében. A belterjes társaság persze a korábbi években sem tudott/akart megszabadulni az Esterházy-Nádas-Spiró "szentháromságtól". Ez persze érthető is, hisz kedvelt módszerük a díjak egymásnak adogatása, majd kirakatba állítása, hadd lássa jól az a bőgatyás, fütyülős barackos mélymagyar.

A díjat, amelyet még szeptemberben, a magyar dráma napja alkalmából ítéltek oda, a Rózsavölgyi Szalonban rendezett hétfői ünnepségen Lőkös Ildikó, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke adja át a Kossuth-díjas zsidónak. Az eseményen Marton László rendező köszönti a magyargyűlölő írót, majd ezt követően beszélgetést tartanak a mű felolvasó-színházi változatáról, Hegedűs D. Géza színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Spiró György részvételével. A rendezvényen közreműködik Takács Katalin színművész.

A díjátadó ünnepség nyilvános, várják az érdeklődőket, hogy együtt köszönthessék a szerzőt – áll a fontos információ a közleményben.

A Helló, doktor Mengele! című darabot a Dramaturg Céh szervezésében a Nyílt Fórum felolvasószínháza keretében láthatta a közönség az előző évi POSZT-on, Hegedűs D. Géza, Kocsis Gergő, Lukáts Andor, Nagy Dániel Viktor, Takács Kati és Tóth Ildikó szereplésével, Lukáts Andor rendezésében.

Emlékeztetőül Spiró György "klasszikusa":

Jönnek

Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint,
füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,
csönd van. Senki se pisszen. Alantról
kevéske hűlt költő csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért –
miért is? ki tudja. Trianonért? –
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klima: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyitsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

Hírdetés

(1984)

A frissen díjazott darab az idei könyvhétre jelent meg a szerző Scolar Kiadónál futó drámai életműsorozatának hatodik kötetében, Elsötétítés című művével együtt. A Helló, dr. Mengele! című darabot ősbemutatóként a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata vitte színre idén májusban, Lendvai Zoltán rendezésében.

Mint a műről a Színházi Dramaturgok Céhének honlapján olvasható, "Lénárd Sándor, a darab főszereplője létező személy volt, polihisztor, zsidó orvos, aki a II. világháború előtt és alatt Rómában élt (túl), majd az ötvenes években Brazíliában telepedett le. Pénz- és szenzációéhes, felelőtlen újságírók azzal vádolták meg, hogy ő maga Mengele, az auschwitzi haláltábor (sic!) hírhedt orvosa".

(MTI nyomán)

Spiró azt hazudta a székelyeknek, szurkolókról írta a "jönnek a szarból"-versét

Spiró és Kertész is belefér a kormánynak – maradnak a magyargyűlölők az érettségi tételek között

Így gondozd a zsidódat és egyéb irodalmi művek

Így gondozd a zsidódat! – 2. rész

Így gondozd a zsidódat! – 3. rész

Így gondozd a zsidódat! 4. rész


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »