Egy spanyol vadászgép véletlenül kilőtt egy rakétát Észtország felett

Egy spanyol vadászgép véletlenül kilőtt egy rakétát Észtország felett

Észtország légterében, gyakorlatozás közben véletlenül rakétát indított egy spanyol vadászgép, károk nem keletkeztek, az ügyben vizsgálat indult – közölte kedden a spanyol védelmi minisztérium.

Jelenleg Spanyolország NATO-feladatként részt vesz Baltikum légtérvédelmében. 

A tájékoztatás szerint a spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat. Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet. A gyakorlórepülésen részt vett két másik, francia katonai gép. 

Több szálon is vizsgálat indult, hogy kiderítsék a történtek okát. 

Hírdetés

Az illetékes észt hatóságok arról számoltak be, hogy az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban. Kiemelték, hogy a rakéta, amely tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet. Ennek ellenére a rakéta csak 40 kilométerrel arrébb, Tartu városától északra zuhanhatott a földre. 

A rakéta 3,7 méter hosszú, átmérője 18 centiméter. 

A helyi hatóságok még keresik a rakéta maradványait. Felhívták a lakosok figyelmét, hogy ha rábukkannak a maradványokra, ne nyúljanak hozzá, hanem távolodjanak el tőle és azonnal értesítsék a hatóságokat.

Juri Ratas észt kormányfő Facebook-oldalán nagyon sajnálatosnak nevezte az incidenst, hozzátéve, hogy „hála Istennek nem sebesült meg senki”.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »