"Egy roma kisfiú rasszista terrortámadásban elveszíti a családját" – 100% magyar (adóforintból készült) film a Berlinalén

"Egy roma kisfiú rasszista terrortámadásban elveszíti a családját" – 100% magyar (adóforintból készült) film a Berlinalén

Nem "cigányfilm" a Genezis, és nem a 2008-2009-es magyarországi "romagyilkosságokról" szól, hanem egy általános emberi problémáról és arról a reményről, hogy minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi "tűzfalakat" – terelt a lényegről Bogdán Árpád a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) vasárnap, új alkotása világpremierje előtt.

A Genezisben tárgyalt probléma "nem az enyém, nem a tiéd, hanem mindenkié" – hangsúlyozta a film cigány rendező-forgatókönyvírója a premier előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy alkotásának témája nem köthető helyhez, országhoz vagy vidékhez.

Mint mondta, azt akarta megmutatni, hogy milyen döntéseket hoznak különböző társadalmi rétegekből érkező emberek az életüket felforgató súlyos események hatására, milyen erkölcsi dilemmákkal szembesülnek és "hogyan válnak ismét emberré".

A szintén a Berlinalén bemutatott első nagyjátékfilmjéhez, a 2007-es Boldog új élethez hasonlóan a Genezis is a család, valamint a család hiányának kérdéseit vizsgálja. A reménytelenséget sugárzó első alkotáshoz képest viszont nagy különbség, hogy "most nem a sötét mellett tettem le a voksom" – mondta Bogdán Árpád.

A Genezis nemcsak a próbatételt, hanem "a kiutat is megmutatja", "az újrakezdés reményét" ábrázolja és egy olyan történetet mesél el, amelyben "az emberek igenis meghoznak pozitív erkölcsi döntéseket, akkor is, ha nagyon nehéz, ha az egész életet átrajzolja".

Azért, mert "szeretnék hinni egy egyetemes jóban, mint ahogy azt is tudomásul veszem, hogy létezik az egyetemes gonosz" – mondta Bogdán Árpád.

Ennyire nem cigányfilm

A "nem cigányfilm" történetének középpontjában – mint ahogy az MTI fogalmaz – "egy roma kisfiú áll, aki rasszista terrortámadásban elveszíti a családját". A másik főszereplő egy sikeres ügyvédnő, aki a merénylet ügyében indított eljárás révén találkozik a fiúval, a harmadik főszereplő pedig egy titokzatos kamaszlány. Talán soha nem találkoztak volna, ha a merénylők nem rontanak rá a kisfiú családjára, de a bűncselekmény miatt összefonódik a sorsuk.

A film többnyire amatőr szereplőkkel készült, a fiút játszó Csordás Milánnak például ez az első alakítása. Az ügyvédnőt alakító Cseh Anna Marie viszont nemcsak modellként, hanem színházi színészként és filmszínészként is ismert, szerepelt a többi között Paolo Sorrentino Ifjúság című filmjében, amely 2015-ben három kategóriában is elnyerte az Európai Filmdíjat. A művésznő a Genesis sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy már a forgatókönyv legelső változatának elolvasása után azonnal elvállalta a szerepet és nagyon sokat készült, például hónapokig tanulmányozta az ügyvédek munkáját. "Nagyon közel áll a szívemhez ez a film" – mondta.

Hírdetés

Teljes egészében magyar adóforintokból finanszírozták

Taschler Andrea producer azt emelte ki, hogy a forgatókönyvet ugyan nemzetközi együttműködéssel fejlesztették, de a finanszírozást teljes egészében magyar forrásból, a "Nemzeti" Filmalap támogatásával oldották meg, így a Genezis három év alatt elkészült, ami a filmgyártásban gyorsnak számít.

Bogdán Árpád arról is beszélt, hogy a hangzásvilág is fontos a Genezisben, és nagy büszkeség, hogy sikerült megnyerni zeneszerzőnek Víg Mihályt, Tarr Béla filmjeinek állandó zenei munkatársát, aki rendkívüli érzékenységgel közelítette meg "és találta el" mindazt, amit rendező-forgatókönyvíróként elgondolt.

A Genezist a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama Special szekcióban mutatják be a Berlinalén. A vasárnap esti világpremier után még négyszer vetítik a fesztiválon. Magyarországi díszbemutatóját tavasszal, a Titanic Filmfesztiválon tartják, április 12-től országszerte vetítik majd a magyar mozik.

(MTI nyomán)

Bogdán munkásságáról:

"A romák már akkor itt voltak, amikor a magyarok még valahol Levédiában ették a szárított lószart"

Ami valóban szívás: a magyarellenes rasszizmus lelepleződése négy videóban

Egy újabb frappáns válasz A rasszizmus szívás c. videosorozatra

Újra látható: A valóság az igazi szívás – egy válaszvideó a cigóknak

Egy cigány bőkezűbb gyártási támogatást kapott Vajnáéktól, mint a Saul fia – A rasszizmus szívás-videókból ismerős lehet

Holokauszt, homokosok, nácik és rasszisták – a "nemzeti" Fidesz esete a filmgyártással

Csak a zsidók kaptak pénzt a Vajna-féle "Nemzeti" Filmalapból – minden magyar téma elutasítva


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »