Egy roma csaj történelmet írt

Egy roma csaj történelmet írt

Óriási dolog egy város életében, ha elnyeri a World Music Expo (WOMEX) rendezési jogát. Ez a műfaj legnagyobb nemzetközi seregszemléje, ahol a koncert- és fesztiválszervezők kiválaszthatják jövő évi fellépőiket, a kiadók szerződéseket köthetnek, a szakújságírók új neveket tanulhatnak, a helyi zenerajongók pedig vegyülhetnek a külföldi megmondóemberekkel a showcase-koncerteken.

Az első expót Berlinben rendezték 1994-ben, akkoriban ismerkedett a világ a world music stílusfiókkal, amelybe a népzenei alapokon nyugvó, azokat modern elemekkel kombináló irányzatokat sorolták. Kelet-Európa sokáig kockázatos terepnek számított, aztán annyi izgalmas zene áramlott a szervezők felé tájainkról, hogy végül mégiscsak rábólintottak a budapesti helyszínre. 

A magyar főváros 2015-ben rendezhette meg a WOMEX-et – ott voltunk, láttuk, hogy tökéletesre sikerült a lebonyolítás. Kerestük a hibákat, de semmibe sem tudtunk belekötni. És idén októberben másodszor is Budapesten lett volna a világzenei expó, de a járvány közbeszólt – csak egy virtuális verziót kínál az esemény magyarországi motorja, a Hangvető Kft. 

Szerdán azonban megérkezett a vigaszdíj: a WOMEX életműdíját idén Lakatos Mónika kapja. Az oláh cigány származású énekesnő illusztris névsorhoz csatlakozik, ezt a szakmai elismerést olyan előadók és zenekarok kapták meg eddig, mint a dél-afrikai Hugh Masekela, a finn Värttinä, az amerikai Kronos Quartet vagy a pakisztáni legenda, Nusrat Fateh Ali Khan. Magyarországról eddig csupán a Muzsikás együttes vehette át az Artist Awardot 2008-ban. 

Hírdetés

Lakatos Mónikát az oláh cigány zenei hagyomány képviselői közül is kiemeli egyedi énekhangja és a zene iránti alázata. Első dalait gyermekkorában, a nagyecsedi cigány közösségben tanulta, 1996-ban megnyerte a Ki mit tud? népdal kategóriáját, majd a Romano Drom együttest erősítette. 2004-ben alakult a Romengo zenekar, melynek zenészeivel – köztük férjével, Rostás Mihállyal – a cigányság zenei hagyományait vegyítik újabb, például latinos hangzásokkal. Lakatos Mónika első szólólemezét, a Romanimót a bevett szokásokkal szakítva teljes egészében a lassú balladáknak szentelte. Ez az album hatalmas sikert aratott, a World Music Charts Europe top 5 lemezei közé került.

A járványhelyzetre való tekintettel a budapesti WOMEX programjainak nagy részét virtuálisan tartják, de a szervezők élő koncertekkel is készülnek október 22–24. között, a főváros vezetése által finanszírozott Budapest Ritmo rendezvénysorozathoz csatlakozva. A szakmai zsűri által beválogatott magyar zenekarok, a Dalinda, a Magos Együttes, a Babra és az Ötödik évszak élőben lép majd fel a MÜPA Fesztivál Színházában, a nemzetközi szakemberek, illetve az érdeklődők pedig online követhetik figyelemmel a koncertet. 

Az életműdíjas a következőket nyilatkozta. „Kettős identitásom van: oláh cigány és magyar vagyok egyszerre, amitől több vagyok, nem kevesebb. Ez a díj felhívhatja a széles figyelmet arra, milyen értékes tud lenni kisebbségként a cigány zene. Mi beleszülettünk ebbe a kultúrába és próbáljuk hitelesen átadni, amiben felnőttünk, amiben élünk. Egy órát fogunk játszani, régi cigány dalokat adunk elő. Azért lett az együttes neve is Cigány Hangok, mert próbálunk minél több hangot, előadót bemutatni, köztük olyanokat is, akik nem profik és a közönség kevésbé ismeri őket” – fejtette ki. A zenekar friss lemeze hamarosan megjelenik, akárcsak Lakatos Mónika másik együttese, a Romengo harmadik korongja.

Sokan szerettek volna fellépni a világzene legnagyobb eseményén, a pályázók közül nemzetközi zsűri válogatott. Mivel a külföldi előadók a járvány miatt nem utazhatnak Budapestre, bemutatkozó anyagaikat online teszik elérhetővé. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »