Egy pesti moziban egymás után vetítették a Disney-filmeket és Szálasi Ferenc kivégzését

Egy pesti moziban egymás után vetítették a Disney-filmeket és Szálasi Ferenc kivégzését

A mai Puskin mozi 1946-ból származó moziműsoránál bizarrabbat ritkán lehet látni.

A magyar mozitörténetre visszatekintve számtalan furcsa epizódba botolhatunk: a vásznon feltűnő furcsa ételek mellett arcátlan filmreklámokba ütközhetünk, de akár egy lakóházzá alakított pesti mozival, vagy az egy időutazó feleségévé vált Karády Katalinnal is megismerkedhetünk. Az időgépet elcsenve persze még több érdekességet látnánk, így a világ első, Magyarországon készült Drakula-filmjét, vagy a Halál halálát szintén elsőként filmre vivő, a II. világháború zűrzavarában eltűnt darabot is megnézhetnénk.

Egyik élmény sem lenne azonban olyan megdöbbentő, mint ami 1946 márciusában, egy pesti moziban érte a jegyet váltó kisgyermekes családokat, akik a Miki egér, Donald kacsa, Pluto kutya és a kis malacok által bemutatott „bűbájos színes Walt Disney parádé” megnézése után kísérőműsorként a Magyar Filmipari Rt. (MAFIRT) híradójának különkiadásába futottak volna bele, ami a Szálasi és bűntársainak kivégzése címet viselte.

A furcsa programról újsághirdetésekben is hírt adtak – ennek bizonyítéka egy Facebook-oldalon tűnt fel:

Hírdetés

Az ismeretlen fővárosi lapban megjelent hirdetés röviddel Szálasi Ferenc nemzetvezető, illetve az 1944. októberétől 1945. márciusáig hatalmon maradt kormányának belügyminisztere, a nyilaskeresztes Vajna Gábor, pártonkívüli hadügyminisztere, Beregfy Károly, a Magyar Megújulás Pártjából érkezett vallás- és közoktatási minisztere, Rajniss Ferenc, illetve a Nyilaskeresztes Párt ideológusa, dr. Gera József március 12-i, kötél általi kivégzése után születhetett, helyszínként pedig az 1926-ban megnyílt, 1948 óta Puskin nevét viselő belvárosi Forum Filmszínházat jelöli meg.

Ugyanezt a programot mutatja a Világ 1946. március 22-i száma, ami arra enged következtetni, hogy a két filmet ettől a naptól kezdve számos alkalommal vetítették együtt:


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »