Egy osztrák polgármester hálás Orbán Viktornak

Az osztrák település, az 1700 fős Nickelsdorf polgármestere adott interjút a német Focus.de-nek a migránsválság kapcsán. Az elöljáró úgy fogalmazott, hálás Orbán Viktornak, aki nem tett mást, csak betartotta a törvényeket. A 24.hu által feldolgozott interjúban a polgármester kritikával illette ugyanakkor a tavaly történtek kapcsán az akkori szocialista kancellárt, Werner Faymannt, aki meghívta a migránsokat, de amikor segítségre lett volna szükségük a válság kezelésében, akkor nem lehetett őt elérni.

A Focus.de-nek adott polgármesteri interjúban rákérdeztek, mit gondol a kerítésépítés miatt Németországban időnként kritikával illetett Orbán Viktorról.

A városvezető a 24.hu által idézett cikk szerint egy gesztussal megemelte képzeletbeli kalapját és azt mondta: „Csak hálás lehetek Orbánnak”.

Zapfl kijelentette: „a magyar miniszterelnök csak azt tette, amit a törvény előír, megvédte a schengeni határt”.

„Orbán kerítése nélkül a nickelsdorfi káosz elhúzódott volna” – tette hozzá.

Véleménye szerint ha egy évvel ezelőtt megkérdezték volna a nickelsdorfiakat a menekültek fogadásáról, egyharmaduk helyeslő, egyharmaduk elutasító, egyharmaduk pedig tartózkodó választ adott volna, de ma már legalább kétharmaduk azt mondaná: kérlek, ne gyere.

Nickelsdorf és a migránsválság

Gerhard Zapfl, az 1700 fős település polgármestere szerint elmondta, 300 ezer migráns lépett be a kisvároson keresztül, ebből mára csupán 14 maradt.

„Nem volt tapasztalatunk, nem volt stratégiánk. Ösztönösen cselekedtünk” – mondta a polgármester, aki szerint tavaly szeptember 11-én volt a válság tetőpontja, ekkor annyian érkeztek, hogy nem tudták továbbszállítani őket, így 10 ezer menedékkérő rekedt Nickelsdorfban és környékén. A várost a káosz fenyegette: le kellett zárni az autópályát, a korlátozás a vasúti közlekedést is érintette.

Faymann elérhetetlenné vált

„Annyira kétségbeestem, hogy felhívtam az akkori kancellárt” – emlékezett Zapfl. Werner Faymann titkára csak annyit közölt vele, hogy nem tud a kancellárral beszélni.

Később Zapfl nyílt levelet írt Bécsnek, amelyben “emberinváziót” emlegetett, az osztrák kormányt tétlenséggel vádolta és felszólította a mielőbbi cselekvésre, de választ nem kapott.

Gerhard Zapfl az interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte az osztrák kormány cserbenhagyta-e a települést, igennel válaszolt.

A polgármester ugyanakkor nehezményezte, hogy a hozzá hasonlóan szociáldemokrata Faymann szeptember elején gyakorlatilag meghívta a migránsokat, amikor viszont megérkeztek, akkorra elérhetetlenné vált, „nem volt sehol”.

„Ezt akkor is és most is mélyen elítélem” – mondta Zapfl, aki a német kancellár, Angela Merkel menekültpolitikájáról is elmondta véleményét.

Merkel híressé vált “Wir schaffen das!” (Meg tudjuk csinálni!”) kijelentésével kapcsolatban azt mondta: „Meg tudjuk csinálni? Azokban az időkben miért nem tették vonatra az embereket és miért nem szállíttatta őket Berlinbe, Frankfurtba, Düsseldorfba?”

A polgármester szerint a migránsok számára városa csak egy felesleges megálló volt, a nehézségeket meg lehetett volna spórolni, hiszen úgyis mind Németországba igyekeztek. Merkelt pedig felelőtlennek nevezte, aki Európa számára nem elviselhető – olvasható az interjút szemléző 24.hu-n.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »