Egy ország a szirtek között manőverezik

Egy ország a szirtek között manőverezik

A Magyar Nemzet Bulgária-szakértője elemzést közölt az országban uralkodó állapotokról, annak kapcsán, hogy a polgárok ebben az évben már sokadik alkalommal járultak az urnákhoz.

Múlt vásárnap az ország történetében először tartottak egyszerre parlamenti és államfői választásokat. A rendkívül alacsony, 36 százalékos választói aktivitás mellett a hivatalban lévő elnök, Rumen Radev nagy fölénnyel nyert, de mivel nem tudott döntő többséget szerezni az első fordulóban, szükséges egy második forduló. Kihívója a független, de a jobboldal által támogatott Anasztasz Gerdzsikov, a szófiai egyetem professzora, aki a második helyen került be az elnöki tisztért folytatott versengésbe – állapítja meg Tütünkov Jordán.

Csütörtök este nyilvános televíziós vitát is tartott a két jelölt. Abban mindketten egyetértettek, hogy a járvány okozta egészségügyi, inflációs, energia- és migránsválság leküzdésére mielőbbi működőképes kormány felállítása szükséges, de Radev ennél is fontosabbnak tartotta a korrupció felszámolását, egy új jogrend felállítását. Kérdésre feltett válaszában kifejezte sajnálatát, hogy nem sikerült korábban megbuktatnia Bojko Boriszov volt jobboldali kormányfőt.

Kisebb diplomáciai botrányt is okozott Radev Törökország és Bulgária között, miután az általa kinevezett ideiglenes kormány belügyminisztere, Borisz Raskov csütörtökön kijelentette, hogy Törökország beavatkozik Szófia belügyeibe. Ennek hatására maroknyi bolgár tüntető a szófiai török nagykövetség elé vonult, paradicsomot és almát dobáltak az épületre – rendőri kordont kellett az épület köré vonni. A bolgár külügyminisztérium ezt követően behívta a török nagykövetet, s felszólította a török felet, hogy tartózkodjon a választások idején a propagandatevékenységtől.

Hírdetés

Válaszul Ankara is bekérette a bolgár nagykövetet, visszautasítva a bolgár vádakat. Ugyanakkor Kijev is behívta a bolgár nagykövetet, mert az elnöki vitában Radev kijelentette, hogy Krím Oroszországé. A jobboldal által támogatott jelölt, Gerdzsikov ezzel ellentétes álláspontot képvisel, amit pénteken az Európai Bizottság is megerősített.

A Trud című hírportál Amerika átveszi a hatalmat című írása szerint

A 240 fős bolgár parlament közel egyharmada-egynegyede kötődik az amerikai civil szervezetekhez. Különösen érdekes, hogy a leendő bolgár külügyminiszter nevét, Daniel Lorerét előbb tudták Szkopjében, mint Szófiában.

Bár Rumen Radev továbbra is a legfőbb esélyese a vasárnapi államfőválasztásoknak, újraválasztása mégsem biztos. Egy olyan választási évben, ahol nyolc hónapon belül három általános választáson három különböző párt nyert, a nyári győztes párt, a Szlavi Trifonov vezette Van ilyen nép párt most csak a negyedik helyen végzett, minden előfordulhat. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »