Egy orosz vadászgép célbavett egy amerikai kémrepülőgépet

Egy orosz vadászgép célbavett egy amerikai kémrepülőgépet

Egyre gyakrabban botlanak egymásba az amerikai és az orosz haderő gépei és hajói az elmúlt hetekben. Ezen a héten másodszor okoz diplomáciai kardcsörtét Oroszország és az Egyesült Államok között az orosz gépek „szakszerűtlen és agresszív” manőverezése.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hét közepén két orosz vadászgép alig néhány méterre repült egy el amerikai hadihajó felett, amit az Egyesült Államok agresszív cselekedetnek és provokációnak értékelt. Bár az orosz hadsereg elismerte a vadászgépek tettét, azonban szerintük nem sértették meg sem a nemzetközi jogot, sem a légtérhasználat szabályait. Az orosz álláspont az, hogy a Balti-tengeren Lengyelországgal hadgyakorlatot folytató amerikai romboló felett elhúzó repülőgépek nem veszélyeztettek emberi életeket, csak „rutinszerű” gyakorlatot hajtottak végre.

 

Csütörtökön azonban újabb incidens történt, szintén a Balti-tenger felett. Az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának szóvivője, Danny Hernandez szerint egy amerikai felderítő-repülőgép rutin repülése közben egy orosz vadászgép célba vette őt, majd kevesebb, mint 15 méterre megközelítette felderítő-repülőgépet.

 

Az eset nemzetközi légtérben történt, az amerikai hadsereg szerint az orosz pilóta szakszerűtlen volt, és veszélyeztette mindkét gép épségét. Az amerikai szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen incidensek feleslegesen növelik a két ország közti feszültséget.

Hírdetés

 

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz légvédelem egy azonosítatlan célpontot vett észre a Balti-tenger légterében, amely nagy sebességgel közeledett az orosz határ felé. A szóvivő elmondta, hogy az orosz balti flotta légiereje az azonosítás céljából a levegőbe emelt egy Szu-27-es vadászgépet, amely a körberepülést végrehajtva megállapította, hogy az amerikai légierő egyik RC-135U típusú felderítő gépéről van szó.

 

Igor Konasenkov elmondta: a Szu-27-essel létesített vizuális kontaktus nyomán az RC-135U irányt változtatott, és az orosz határral ellentétes irányba repült tovább. A tábornok hangoztatta, hogy az orosz harci gép a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el, és semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

 

Elég gyakoriak az orosz és amerikai haderők „véletlen” találkozásai az ukrán válság kirobbanása óta. Tavaly októberben egy amerikai romboló két orosz gépet vett célba, amelyek túl közel repültek az egyik repülőgép-hordozóhoz – az incidens a Csendes-óceánon történt. Júniusban a Krím-félsziget közelében egy orosz vadászgép 500 méterre megközelített egy amerikai hadihajót.

 

CNN, MTI

Nyitókép: CNN


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »