Egy orosz huligán vallomásai Marseille-ről

A 30 éves Vladimir részt vett a marseille-i zavargásokban szombat este, kifejezetten a meccsre utazott, kevesebb, mint 48 óra alatt tette meg a Moszkva-Marseille utat oda-vissza. Egy francia újságírónak mesélt motivációjáról, és, hogy miről is szól egy huligánnak egy mérkőzés.

Vladimir odahaza egy multinál dolgozik pr-esként, nős, kétgyermekes apuka. Szombaton viszont átvedlett huligánná, aki saját bevallása szerint „sportból” vert angolokat. „Az angolok mindig azzal jönnek, hogy ők az igazi huligánok Európában. Azért mentünk Marseille-be, hogy megmutassuk, igazából csak kislányok” – nyilatkozta telefonon a LePoint újságírójának. Azt azért kérte, hogy a családnevét ne közöljék.

„Szemtanúja voltam a központi összetűzéseknek (a városban több helyen is voltak összecsapások, a szerk.), és bizonyos fokig részt is vettem bennük. 40-50 év közötti tetovált fickókkal verekedtem. Ezért jöttünk mindannyian”– meséli a férfi, aki szerint 500-600 orosz huligán lehetett Franciaországban a meccs napján.

Balhé a régi kikötőben:

Vladimir otthon a Lokomotiv Moszkvának szurkol, de ha a nemzeti csapat játszik, nem számít a klubhovatartozás. „A lényeg, hogy mindannyian oroszok vagyunk!” Arról is mesél, hogy eleinte pár angollal összeállva arabokat támadtak meg hogy „bosszút álljanak”, de azt nem fejti ki pontosan mit akartak megbosszulni, talán az orosz utasszállító gép elleni egyiptomi merényletet. Állítása szerint egyébként nem rasszista indulatból mentek neki a marseille-i araboknak.

A Stade de Velodrome sem úszta meg:

Hírdetés

Bár Vladimir tagadja, az orosz huliganizmustól nem állnak távol a rasszista megnyilvánulások. 2014-ben például a Szpartak Moszkva szurkolói folyamatos huhogással sértegették a Zenitben játszó brazil Hulkot, a fekete játékosok felé pedig többször banánt hajigáltak a lelátóról. Az ilyen esetek miatt az orosz parlament 2012-ben új törvényt hozott: ennek alapján, akár 7 év börtön is kiszabható a rasszista gyűlöletcselekmények miatt. Az intézkedés nem igazán tudta visszavetni a huligánok rasszizmusát.

Vladimir az interjúban ízelítőt ad abból, hogyan is éli meg egy vérbeli huligán az olyan összecsapásokat, mint a marseille-i. Vannak, akik munka után az edzőteremben vezetik le a feszültséget, más kocog egyet. Ő embereket szeret csépelni. Ezt a filozófiát pontosan megismerhettük a Football Factory című angol filmből. „Egyedül a mi huligánjaink harcolnak becsülettel, nem használunk semmilyen eszközt, csak az öklünket. Az angolok viszont üvegekkel, székekkel támadnak.” Ez a megállapítás sem feltétlenül igaz, több Marseille-ben megsebesült angol drukkert késszúrással szállítottak kórházba.

http://mno.hu/

„Az egészet a sport kedvéért csináltuk. Ha veszítünk ellenük, azzal elveszítjük a becsületünket” – hangzik az érvelés. Az ő felfogásuk szerint tulajdonképpen férfiak közti becsületbeli ügyről van szó, semmi másról. Mint a közép-és koraújkorban a párbaj során. Csak itt a földre került ellenfelet is ér fejbe rugdosni.

A kétgyermekes családapa a cikk végén a következőképp jellemzi az átlagos orosz huligánt: 20-30 év közötti, sportos, amatőr szinten bokszol vagy már küzdősportot űz. Ha valakit orosz zászlóval látnak, vagy Oroszország színeit viseli a pólóján, az soha nem huligán”– teszi hozzá. Ők ezzel különböztetik meg magukat az átlagos drukkerektől.

Vladimir az UEFA fenyegetéseit egyáltalán nem veszi komolyan, szerinte ez a huligánok magatartásán jottányit sem változtat. „Semmi nem állítja meg őket” – mondja. A békeszerető szurkolókat számára viszont jó hírt közöl: szerinte az oroszok következő meccsei sokkal nyugodtabban telnek majd.

(A francia fordításért köszönet Mohai Mónikának.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »