Egy olasz faluban egy euróért lehet házat venni

Egy olasz faluban egy euróért lehet házat venni

Nyitókép: The National

Az új tulajdonosoknak azonban vállalniuk kell, hogy a házat három éven belül legkevesebb 15 ezer euróért felújítják. 

Sambuca di Sicilia hivatala egy nem mindennapi intézkedésre szánta el magát annak érdekében, hogy az elnéptelenedett falucskát újra felvirágoztassa: egy euróért árulják az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat.

A dél-szicíliai Agrigento megye nyugati részén található Sambuca di Siciliát 2016-ban Olaszország legszebb falujának választották. A Monte Guardo természetvédelmi terület lábánál fekvő falvacskának körülbelül hatezer lakosa van, s annak ellenére, hogy gyönyörű vidéken fekszik, lakosai mégis a nagyobb városokba vándorolnak. Az egy eurós házak iránt érdeklődők szinte egyik pillanatról a másikra nyélbe üthetik az üzletet.

Hírdetés

„Más városokkal ellentétben, ahol az ilyesfajta akciók inkább csak reklámként szolgálnak, nálunk tényleg minden eladásra kínált ingatlan egy euróért lehet megvásárolni” – mondta a CNN-nek Giuseppe Cacioppo polgármester-helyettes.

Az ingatlanvásárlást illetően azonban nem minden fenékig tejfel. A vevőnek ugyanis vállalnia kell, hogy a vásárlástól számított három éven belül gondosan felújítja a megvásárolt házat. Ahhoz, hogy ez ténylegesen meg is történjen, az önkormányzat 5000 eurós kauciót kér, amit a felújítás után rögtön vissza is ad. A házfelújítás becslések szerint minimum 15 ezer eurót vesz igénybe.

Cacioppo hangsúlyozta, hogy a távozó helyi lakosság helyett a településnek olyan idegenekre van szüksége, akik megvédik a települést a teljes megsemmisüléstől.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »