Egy német lap szerint Putyin levette a kezét Aszadról

Német értesülések szerint Oroszország is kész beleegyezni Bassár el-Aszad szír elnök elmozdításába. Putyin elképzelései állítólag kísértetiesen egybecsengenek a Nyugatéival.

A Kremlből származó két dokumentum szerint az orosz vezetés levette a kezét Bassár el-Aszad szír elnökről, akinek hatalmát eddig szinte bebetonozta Szíriában. Az orosz vezetés 18 hónapos ütemtervet vázolt fel a szíriai helyzet rendezésére. Első körben a jelenlegi elnököt távolítaná el a hatalomból, majd az ellenzékkel kezdene tárgyalásokat a kormányalakításról – írja a Der Spiegel.

A kiszivárgott dokumentum szerint a Kreml olyan csoportosulást keres, amelyet a kormányzati és az ellenzéki erők is elfogadnak. A másik dokumentumban többek között a terroristák hatalmának gyengítése és az ország területi egységének a visszaállítása szerepel.

"Meg kell akadályozni a terroristák további térnyerését"

Hírdetés

Az irat legmeglepőbb részlete, hogy a szíriai rendezést Oroszország a Nyugattal közösen tervezi. "Nincs konkrét terv a szíriai rendezésre, de több megközelítés is felmerült" – reagált Mikhail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a hírre.

Oroszország állítólag közel egy hónapja nem szállít fegyvereket Aszadnak, és a légitámadások azóta az Iszlám Állam állásaira korlátozódnak. A fordulat egybeesik az egyiptomi repülőgép-robbantással, amiben 224 orosz utas vesztette életét.

A szír elnök egy szeptemberi interjúban közölte, hogy külföldi nyomásra sem távozik a hatalomból. Az államfőt a nép választja, és "akkor távozik, ha ezt követelik az emberek". Aszadot 2014-ben a szavazatok 88,7 százalékával választották újra.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »