Egy nehéz döntés háttere: az orosz és a fehérorosz sportolókat is kizárják a magyarországi sporteseményekről

Egy nehéz döntés háttere: az orosz és a fehérorosz sportolókat is kizárják a magyarországi sporteseményekről

A sportéletnek egységet kell mutatnia a háborús helyzetben, a MOB a NOB ajánlásait követi – hangsúlyozta Gyulay Zsolt, a MOB elnöke az InfoRádióban. A Hungaroringet is irányító sportvezető a mogyoródi várakozásokról is szólt.

Bő egy hete tart a háború Ukrajnában, a sport világában pedig nincs teljes egység abban, hogy miként viszonyuljanak az orosz versenyzőkhöz, helyszínekhez.1

Az InfoRádió Gyulay Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől kérdezte, hogyan alakul ki a magyar protokoll az ügyben.

„Online konferenciát tartottunk Szabó Tünde sportállamtitkárral, a paralimpiai bizottság képviselőivel, olimpiai és olimpián kívüli sportágak szövetségeinek vezetőivel és a külüggyel, több mint hetvenen voltunk. Megállapítottuk, hogy az elkövetkező időben több mint 60 sportesemény lesz Magyarországon szövetségi rendezésben, illetve veszünk részt ilyeneken. Rengeteg kérdés merült fel, köztük az is, hogy kiálljunk-e az orosz sportolók ellen, meghívjuk-e őket hazai rendezésű eseményekre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kiadott egy direktívát, ajánlást, és úgy látom, a nemzetközi életben is kialakult egy olyan irány, hogy

kizárják az orosz és fehérorosz versenyzőket. Ehhez igazodunk mi is”

– beszélt a nehéz döntés hátteréről Gyulay Zsolt.

Hozzátette: nem lehet mást tenni, ebben a helyzetben

Hírdetés

„az egyéni vélemény kevésbé érdekes”,

alapvetően az egység megteremtése a cél.

A Formula-1-es Magyar Nagydíjon viszont autóba ülhet orosz pilóta a dolgok jelenlegi állása szerint, míg a Szocsi Nagydíj Oroszországban elmarad.

„Remélhetőleg addigra ez a vészhelyzet már elmúlik” – utalt a sportvezető arra, hogy a magyarországi F1-es futamra csak nyáron kerül sor. „Remélem, a mi futamunk nem sérül, a jegyeladások töretlenül mennek előre, telt házas futamra számítunk.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »