Egy néger aktivistáéra cserélik Robert Lee tábornok szobrát a washingtoni Capitoliumon

Egy néger aktivistáéra cserélik Robert Lee tábornok szobrát a washingtoni Capitoliumon

Virginia állam lecseréli Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát a négerjogi aktivista Barbara Rose Johns szobrára, jelentette Ralph Northam demokrata kormányzó irodája, írja a CNN.

Lee tábornok a Déli Konföderációs seregben szolgált az amerikai polgárháború idején. Szobra 1909 óta áll a Capitolium kriptájában, az emlékmű egyike annak a 13 szobornak, amelyek az eredeti 13 gyarmatot jelképezik. A törvény értelmében minden állam két-két, fontos történelmi szerepet játszó néhai polgáráról állíthat fel szobrot a Capitoliumban, és ezeket le is cserélhetik.

Northam kormányzó közleménye szerint a Konföderációs sereg Virginia állam „rasszista és megosztó” történelmének jelképe, és „itt az ideje”, hogy ehelyett az állam a „kitartás, diverzitás és befogadás” szimbólumaival mesélje el saját történetét.

Hírdetés

Lee tábornok szobrát Barbara Rose Johns szobrával helyettesítik majd. A néger nő kulcsszerepet játszott az úgynevezett „polgárjogi” mozgalomban, 16 évesen az osztálytársai élén szegregált fekete iskolák ellen vonult fel, mert szeretettek volna azok közé a fehérek közé járni, akik ezt nem szerették volna.

A Capitoliumban több konföderációs tisztségviselő szobra látható. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök fél éve kérte az eltávolításukat, miközben kiterjedt lázadássorozat zajlott nemzetközi szinten a fehérek és az ellen, hogy a törvény szigora a színes bőrű állampolgárokra is ugyanúgy vonatkozik, mint a fehérekre. A fősodratú média által „tüntetőknek” nevezett randalírozók több helyszínen szobrokat rongáltak meg vagy döntöttek le, kirakatokat törtek be, üzleteket fosztottak is és fehér bőrű személyeket vertek, több esetben halálra is.

Volt, ahol a helyi vezetőség döntött a konföderációs tisztségviselők szobrainak eltávolításáról, Virginiában többek között épp Lee tábornok szobrát távolították el az egyik kormányzati épületből.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »