Egy második esély történetei

Egy második esély történetei

Október 16-án különleges előadást tartott a Reménység nonprofit szervezet a Selye János Gimnázium elsős diákjaink részre, amelynek célja a szenvedélybetegségek megelőzésére és a függőségek veszélyeire való figyelemfelhívás volt.

A reszocializációs központ hosszú évek óta segít alkohol-, drog-, és játékfüggőségben szenvedőknek. Az esemény különlegessége volt, hogy két olyan férfi is megosztotta történetét, akik hosszú éveken át küzdöttek a drogfüggőséggel, de ma már tiszták és új életet kezdtek.

Az előadás első részében a szervezet szakmai csapatának két tagja: Szőcs Dávid és Matus Éva mutatták be annak történetét, működését, küldetését egy színes prezentáció keretén belül. Ezt követően pedig a két bentlakó őszintén mesélt életük legmélyebb pontjairól.

Beszéltek arról, hogyan sodródtak bele a függőség világába, hogyan próbálták elkerülni a felelősséget és a valóságot a drogok használatával, és hogy milyen nehézségekkel néztek szembe, amikor már padlóra kerültek.

Elmondták, hogy életük egy pontján már nem láttak kiutat, elvesztették a családjuk bizalmát, barátaikat, sőt, az egészségük is súlyosan károsodott. A két előadó beszámolt arról is, hogyan kerülték el a figyelmeztető jeleket, amikor életükben először próbáltak ki drogokat. A történeteik ékes példái annak, hogy mennyire fontos felismerni a veszélyhelyzeteket, mielőtt a függőség kialakulna.

Hírdetés

Az előadás kulcspontja a prevenció fontosságának hangsúlyozása volt.

Az előadók kiemelték, hogy a függőségek gyakran apró lépésekkel kezdődnek, és sokszor a fiatalok nem ismerik fel időben, hogy veszélyes útra léptek. Az ő példájuk arra tanít, hogy soha nem késő segítséget kérni, de a legjobb megelőzni, hogy valaki ilyen helyzetbe kerüljön.

Az előadás végén a résztvevő diákok kérdéseket tehettek fel, amelyekre az előadók nyíltan válaszoltak. Az esemény nemcsak a függőségek sötét oldalát mutatta meg, hanem azt is, hogy az ilyen helyzetek elkerülhetők, ha a fiatalok időben felismerik a veszélyeket és tudják, hová fordulhatnak segítségért.

Az elhangzottak mély nyomot hagytak mindenkiben, és remélhetőleg sok diák számára világossá tették, hogy a megelőzés nemcsak lehetőség, hanem kulcs is a biztonságos és boldog jövőhöz.

A program novemberben folytatódik a negyedikes diákok részére. A Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre és a Reménység nonprofit szervezet jogásza, Szőcs Dávid egy hosszú távú stratégiai együttműködésben egyeztek meg a drogprevenció és a szenvedélybetegségek kezelésének területén, melynek lényege, hogy az intézet szakemberei és a bentlakó egykori szenvedélybetegek előadásokat és foglalkozásokat tartanak majd a Selye János Gimnázium diákjainak.

Kovács Kristián, az SJG tanára/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »