Egy marosvásárhelyi iskola titkársági szervere „nem ismeri a magyar ékezeteket”

Egy marosvásárhelyi iskola titkársági szervere „nem ismeri a magyar ékezeteket”

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) közleménye szerint a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola vezetősége megalázóan és diszkriminatíven járt el a magyar szülőkkel és diákokkal szemben.

Az iskolában tanuló diákok szülei azzal fordultak a mozgalomhoz, hogy az intézmény vezetősége nem hajlandó a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító okleveleket, anyakönyvi kivonatokat törvényes módon kiállítani, a magyar diákok nevei helytelenül, ékezetek nélkül kerültek fel az iratokra.

A közlemény szerint az iskola titkárnője és igazgatója arra hivatkozik az eset kapcsán, hogy az ékezetek használata azért nem lehetséges, mert a titkárságon használt „szerver nem ismeri” a magyar ékezeteket.

A eset kapcsán a CEMO eljárást indított a Cuciurean Mimi Ionica igazgató által vezetett tanintézmény ellen, bevonva a jogorvoslati folyamatba a szülők mellett, a Maros Megyei Tanfelügyelőséget és a tanügyminisztériumot is.

Hírdetés

A mozgalom közleménye szerint amennyiben az oklevelek nem kerülnek kijavításra, a szervezet hajlandó lenne az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulni, mivel állításuk szerint csak a magyar diákok oklevelei, iratai nem tartalmaznak ékezeteket, ez pedig a hatályban lévő törvények értelmében diszkriminatív rájuk nézve, mivel az 1/2011. oktatási törvény 3. cikkének j. pontjában rögzítve van az esélyegyenlőség elve.

A CEMO továbbá fegyelmi eljárást kért az igazgató ellen, mivel szerintük Cuciurean Mimi Ionica tudatosan alázza meg és diszkriminálja az iskolában végzett magyar diákokat.

„Elfogadhatatlan, hogy a XXI. században szerver, szövegszerkesztői programok hiányosságaira hivatkozzanak intézményvezetők, egy olyan iskolában, amelyikben a diákok már nem is a multikulturalizmusról, hanem az interkulturalizmusról tanulnak. Örülünk, hogy a Rebreanu Általános Iskola magyar szülői közössége nem fogadta el a jogsértést, fellépett ez ellen. Fontos lenne, ha minél több szülő választaná ezt az utat, hiszen nem mindegy, hogyan jelenik meg a gyermek neve még egy olyan oklevélen is amelyik „csak”a nyolcadik osztály elvégzéséről szól, és amelyiket- a Rebreanu iskola titkárnője szerint- a szülők „csak a szekrényben tartanak” majd ezentúl.”- írja sajtóközleményében a CEMO.

A CEMO szerint még mindig nincs egy olyan stratégia Marosvásárhelyre kidolgozva, amelynek segítségével meg lehetne az ehhez hasonló visszaéléseket akadályozni. Elmondásuk szerint évről évre visszatérnek ezek az esetek, és nem ritka az sem, hogy magyar gyermekeket „hóráztatnak” december 1. kapcsán, és nekik is csak az ortodox pünkösdi és húsvéti vakáció jár. (közlemény/hírszerk)

Nyitókép: gimnaziul-rebreanums.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »